Roland Berger: Europese chemie onder grote druk

27 november 2012 Consultancy.nl

De Europese chemiemarkt staat onder grote druk. Zo voorspelt Roland Berger Strategy Consultants dat over drie jaar 14 van de 43 Europese chemiefabrieken niet meer winstgevend zullen zijn. Willen Europese chemiebedrijven competitief blijven dan moeten ze volgens de consultants internationaal uitbreiden en toegang krijgen tot de goedkopere grondstoffen en groeimarkten buiten Europa. 

Marktpositie verslechtert
Europese chemiebedrijven hebben in toenemende mate te kampen met dure grondstoffen, hoge energiekosten en strenge (milieu)eisen. In de jaren ’80 hadden de Europese en Amerikaanse bedrijven nog een marktaandeel van ongeveer 62%. Dit percentage was in 2010 gezakt tot 30% en de groeicijfers zullen de komende jaren verder teruggevallen en uiteindelijk blijven steken rond de één procent. Partijen uit het Midden Oosten en Azië hebben de afgelopen twintig jaar juist meer marktaandeel veroverd dankzij enorme prijs- en transportvoordelen. Daarnaast groeit in Azië en andere opkomende economieën de vraag naar petrochemie door de economische groei en de opkomst van de middenklasse. 

Uitbreiden, overnemen of samenwerken
Deze ontwikkelingen plaatsen alle partijen wereldwijd voor nieuwe uitdagingen. Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger in Nederland: “We zien twee duidelijke trends: Westerse bedrijven willen in Azië voet aan de grond krijgen, maar krijgen met moeite toegang tot deze markt. Aziatische bedrijven, die wel toegang hebben tot deze thuismarkt, hebben weer behoefte aan kennis en expertise uit het Westen. Europese chemiebedrijven kunnen op drie verschillende manieren hun marktpositie veilig stellen en terrein veroveren in de opkomende markten: door uit te uitbreiden naar die regio’s, Aziatische bedrijven over te nemen óf samen te werken met lokale partijen die behoefte hebben aan technologische en bestuurlijke deskundigheid.” 

China en Midden-Oosten blijven investeren
De Chinese petrochemische markt groeit  tot 2015 met ongeveer 6% per jaar en in het Midden-Oosten ligt deze groei op 11%. Hoewel deze regio over enorme olie- en gasreserves beschikt, zal het prijsvoordeel ten opzichte van andere landen langzaam verminderen. Dit komt mede door de hogere energiekosten en de dalende ethaanvoorraad, een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. “De petrochemische industrie wordt, met haar verscheidenheid aan producten en toepassingen, in het Midden-Oosten als zeer belangrijk beschouwd. Deze regio zal daarom blijven investeren in deze dynamische sector,” aldus Collot d’Escury. “Hetzelfde geldt voor China. Hier ontbreekt het veel bedrijven echter aan kennis en bestuurlijke deskundigheid om optimaal aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. De regering stimuleert lokale partijen daarom samen te werken met Amerikaanse en Europese chemiebedrijven.”

Nieuws

Meer nieuws over