CNV vindt Capgemini demotie verkapte crisismaatregel

21 januari 2013 Consultancy.nl

De afgelopen twee weken is er veel commotie ontstaan in de media nadat bekend werd dat Capgemini bezig is om de lonen van oudere werknemers te korten. Oudere medewerkers zijn gevraagd om vrijwillig in te stemmen met een loonsverlaging van rond de 10%, ook bekend als demotie. In een reactie laat CNV voorzitter Jaap Smit weten dat demotie in tijdens van crisis een terecht aandachtspunt is binnen de arbeidsmarkt. Maar over de aanpak van Capgemini is hij minder te spreken: “Wat Capgemini wil is geen demotie, maar een botte bezuiniging”, zei hij afgelopen vrijdag in het FD.

Demotie
“Ik kan me de discussie goed voorstellen wanneer het zou gaan om oudere dure consultants met een salaris ver boven het te declareren tarief. Het is immers de business van uren maal tarief en declarabele uren. Die tarieven staan (terecht) onder druk en het werk ligt niet meer voor het oprapen. Jonge mensen stromen in en het verschil in loon tussen jongeren en ouderen groeit daar scheef” schrijft Smit in zijn meest recente blog. Ook vindt de voorzitter van de vakcentrale het positief dat de maatregel mede als doel heeft om een grote reorganisatie te voorkomen.

Crisismaatregel
Nu dat de details van Capgemini’s demotie naar buiten zijn gekomen is Smit minder te spreken over de aanpak. Hij wijst erop dat het ICT adviesbureau een maatregel wil invoeren die een impact heeft op alle oudere werknemers. “Het gaat bij Capgemini niet om de groep te dure consultants. Nee helaas, het gaat om alle oudere werknemers, ongeacht hun functie. Het betreft dus niet de ‘uurtje-factuurtje-mensen’ aan wie dit offer wordt gevraagd, maar ook de mensen die een modaal salaris krijgen, worden nu de dupe” vervolgt hij in zijn blog. “Op die manier is demotie een crisismaatregel, en daar ben ik op tegen”.

Ook heeft Smit kritiek op de top van het adviesbedrijf, dat volgens hem 'niet het goede voorbeeld' geeft door zelf ook niet financieel in te leveren. “De rekening van de crisis wordt bij de oudere werknemer neergelegd en niet bij het management dat dit bedrijf niet naar behoren door de crisis leidt”.

Nieuws