Hay Group: Eenvijfde inkomen gaat op aan treinkaarten

21 januari 2013 Consultancy.nl

Een opmerkelijk bericht uit het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn de prijzen voor treinkaarten in de afgelopen jaren zo hard gestegen dat sommige reizigers nu maar liefst eenvijfde van hun inkomen kwijt zijn aan treinkaarten. Dat blijkt uit een berekening van de Britse tak van Hay Group. Met name de prijsstijgingen die begin dit jaar zijn doorgevoerd zorgden voor veel woede onder Britse reizigers.

Nadat de prijzen van treinkaarten (opnieuw) explosief waren gestegen begin 2013 besloot het organisatieadviesbureau om het effect op inkomens in kaart te brengen. Voor werknemers met een modaal inkomen (£15,326) betekent de prijsstijging dat ze nu 14% van hun inkomen kwijt zijn aan hun dagelijkse treinreis. Voor medewerkers die meer dan 50 minuten moeten reizen met de trein stijgt dit percentage zelfs naar 20%.

Naarmate mensen meer verdienen daalt het inkomenseffect. Zo is iemand met een bovenmodaal jaarsalaris van £28,838 gemiddeld 8% kwijt aan treinkaarten.

Trein vs auto
De consultants van Hay Group waarschuwen dat de prijsstijging van treinkaarten niet in lijn is met die van overige vervoersmiddelen. Zo werknemers die met de auto naar werk gaan gemiddeld 5% van hun inkomen kwijt aan brandstof.

Werknemers ongerust
Adam Burden, consultant bij Hay Group: “Doordat de kosten sneller stijgen dan inkomens worden werknemers steeds ongeruster over de effecten op hun besteedbaar inkomen. Ze vinden over het algemeen dat ze teveel kwijt zijn aan vervoerskosten”.

Nieuws

Meer nieuws over