De 10 meest klantvriendelijke bedrijven van Nederland

28 mei 2024 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat zijn de klantvriendelijkste bedrijven van Nederland? Onderzoeksbureau MarketResponse ondervroeg meer dan 6.000 consumenten naar hun ervaringen en stelde een ranglijst op.

1: Efteling

De Efteling is volgens het onderzoek – net als in 2019 – het klantvriendelijkste bedrijf van ons land (rapportcijfer: 8,26/10).

Niels van der Schans, teamleider bij het attractiepark, heeft een verklaring voor deze topprestatie: “We begrenzen onze medewerkers niet. Dat is de constante factor, in combinatie met een prettige, informele sfeer onderling en met de bezoekers. Het belangrijkste is dat we gasten het gevoel geven dat ze écht gezien worden. Daarnaast delen we ervaringen met elkaar: complimenten van gasten houden we niet voor onszelf.”

De 10 meest klantvriendelijke bedrijven van Nederland

De Efteling ontstond in 1935 in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel. In de daaropvolgende decennia groeide het uit tot een gigantisch recreatiecomplex, dat naast een attractiepark ook bestaat uit een hotel, een vakantiepark, een theater en een golfbaan. In 2023 zette de gehele organisatie meer dan €260 miljoen om.

2: Picnic

De Efteling wordt op de voet gevolgd door Picnic (rapportcijfer: 8,23). De online supermarkt werd opgericht in 2015. Het bedrijf heeft nog altijd géén fysieke winkels maar alleen bezorghubs (70) en distributiecentra (10). Boodschappen worden bij klanten bezorgd middels de welbekende, witte bezorgbusjes.

Sinds 2018 is de online supermarkt niet meer alleen actief in Nederland, maar eveneens in Duitsland. In 2021 betrad de organisatie ook de Franse markt. Afgelopen jaar draaide Picnic een omzet van meer dan €1,2 miljard.

3: DSW

Op het erepodium is tot slot plek voor DSW (rapportcijfer: 8,14). Net als veel andere zorgverzekeraars heeft DSW geen winstoogmerk. Momenteel telt de organisatie ruim 580.000 verzekerden. Daarmee is DSW een middelgrote Nederlandse zorgverzekeraar (marktaandeel: circa 4%).

Het bedrijf werd opgericht in 1987. Sinds 2004 is DSW de hoofdsponsor van profvoetbalclub SBV Excelsior. Verder is het sinds de invoering van de basisverzekering (2006) nog altijd de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premies voor het volgende jaar aankondigt.

4: Rituals

Rituals staat vierde, maar wel met hetzelfde afgeronde rapportcijfer als DSW (8,14/10). Het cosmeticabedrijf zag in het jaar 2000 het levenslicht. In iets meer dan 23 jaar tijd is het uitgegroeid tot een megaconcern, dat naast hygiëneproducten ook thee en kleding verkoopt.

Op dit moment beschikt Rituals over meer dan 900 winkels, verspreid over 33 landen. Het hoofdkantoor zit aan de Keizersgracht in Amsterdam. De afgelopen jaren wist Rituals zijn omzet flink te verhogen. In 2021 was deze nog €1,1 miljard, in 2023 ging het om €1,7 miljard – een stijging van 55%.

5: Suzuki

Plaats vijf in deze editie van het onderzoek van MarketResponse is gereserveerd voor het Japanse Suzuki (rapportcijfer: 8,1). In ons land is de organisatie met name bekend om zijn motorfietsen, scooters en auto’s (zoals de iconische Suzuki Swift).

Suzuki werd in 1909 opgericht door Michio Suzuki. Aanvankelijk maakte het bedrijf onder andere weefgetouwen en wapens. Inmiddels produceert Suzuki heel wat meer. Zoveel zelfs dat het afgelopen jaar bijna $35 miljard omzette. Momenteel werken er circa 70.000 professionals voor Suzuki.

6: Pearle

Brillenverkoper Pearle bezet positie zes in de ranking (rapportcijfer: 8,07). De Nederlander Alphons Hamer richtte (de voorloper van) het bedrijf op in 1959. Ongeveer twintig jaar later werd de organisatie overgenomen door een Amerikaanse onderneming, genaamd Pearle Vision.

Ondertussen is Pearle uitgegroeid tot een internationale opticienketen met meer dan 1.600 vestigingen, verspreid over vijftien landen, waaronder Nederland, Duitsland, België, Finland, Italië en Portugal. Afgelopen jaar draaide het moederbedrijf van Pearle – EssilorLuxottica – een omzet van bijna €13 miljard.

7: Toyota

De top tien bevat nog een Japans bedrijf: Toyota neemt de zevende plek in (rapportcijfer: 8,07). Het bedrijf geldt als een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Zo zette Toyota – waar meer dan 375.000 professionals werken – afgelopen jaar maar liefst $275 miljard om. 

Toyota heeft heel wat beroemde automodellen op de markt gebracht die bekendstaan om hun betrouwbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de Corolla, de Land Cruiser, de Prius en de Rav4. Daarnaast is Toyota ook bekend van lean manufacturing – een efficiënte manier van werken die wereldwijd navolging heeft gekregen. 

8: Bol.com

Het oer-Hollandse Bol.com staat op plaats acht (rapportcijfer: 8,06). De webwinkel werd opgericht in 1999 en is sinds 2012 onderdeel van Koninklijke Ahold (Delhaize). Via de website van Bol kunnen consumenten maar liefst veertig miljoen verschillende artikelen bestellen. Het bedrijf zette vorig jaar €2,9 miljard om.

De webwinkel is permanent bezig met het verbeteren van zijn klantenservice. Niet voor niets doet Bol.com het goed op het digitale vlak. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Utrecht. Verder beschikt het over distributiecentra in Nieuwegein en Waalwijk. Ook is Bol.com actief in België.

9: ANWB

De Algemene Nederlandse Wielrijdersbond (ANWB) – die de negende plek inneemt (rapportcijfer: 8,03) – kwam in 1883 tot stand. Anno 2024 telt de organisatie meer dan vijf miljoen leden die onder andere kunnen rekenen op hulp bij pech op de weg. De omzet van de ANWB kwam recent uit op een slordige €1,2 miljard.

De organisatie vervult verder een belangrijke lobbyrol in ons land. In 2010 liet Camiel Eurlings (CDA) – destijds minister van Verkeer & Waterstaat – weten dat hij de invoering van de kilometerheffing deels liet afhangen van de ledenraadpleging van de ANWB. Dat kwam hem wel op kritiek te staan in de Tweede Kamer.

10: Odido

Odido (rapportcijfer: 8,0) is een fusiebedrijf dat ontstond uit de samenvoeging van T-Mobile en Tele2. Het telecombedrijf richt zicht naast mobiele telefonie ook op het leveren van internetaansluitingen en televisieabonnementen. Afgelopen tijd zette de organisatie meer dan €2 miljard per jaar om.

De naam van de organisatie is een zogenaamd palindroom. Dat is een woord waarvan de letters dusdanig zijn gerangschikt zodat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als andersom.

Namenexpert Floris Hülsmann geeft in het AD aan dat Odido geen betekenis heeft. “Het is gewoon vrolijk en niet ouderwets.”

Rapportcijferdaling

Dit jaar ligt het gemiddelde rapportcijfer voor klantvriendelijkheid voor het eerst in tijden lager dan het jaar ervoor, constateert Gerrit Piksen, senior research consultant bij MarketResponse.

“Het gemiddelde cijfer daalde van een 7,54/10 naar 7,42/10. Dat roept de vraag op of Nederland nog wel klantvriendelijker kan worden. We zijn ervan overtuigd dat daar nog rek in zit. Het inzetten op innovatie en het gebruik van data kunnen hierbij helpen.”