M&A op lager pitje in de Nederlandse maakindustrie
Het aantal overnames in de maakindustrie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors ingezakt. Dat constateert BDO op basis van een rondgang langs de belangrijkste dealdatabases.
2023 was nog een relatief goed jaar voor deals in de Nederlandse maakindustrie. Het totaal aantal transacties kwam uit op 250, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het momentum van deze stijging werkte echter niet door in 2024. Met slechts 43 deals kende de sector het slechtste kwartaal sinds eind 2021. BDO wijt de teruggang aan een aantal redenen, waaronder het sentiment in de sector, de productiedaling, hoge energieprijzen en uitdagingen zoals een tekort aan personeel.
Private equity
De betrokkenheid van financiële investeerders zoals private equity en investeringsfondsen bij deals in de maakindustrie zette zich in het eerste kwartaal van 2024 door. Hoewel het aantal private equity-deals licht daalde ten opzichte van het voorgaande jaar, nam het aandeel ten opzichte van strategische deals toe van 38% naar 49%.
“Deze stijging onderstreept de aanhoudende interesse van private equity-investeerders in de sector”, zegt Joost Coopmans, partner bij BDO. “De verwachting is dat de private equity-betrokkenheid hoog blijft, onder meer door de consolidatietrend in de markt en de dalende rente.”
Volgens onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) staken private equity-bedrijven vorig jaar zo’n €4,6 miljard in Nederlandse ondernemingen. Coopmans stelt dat financiële sponsors op verschillende vlakken een bijdrage kunnen leveren aan groei en professionalisering, waaronder door het leveren van kapitaal, expertise en het smeden van strategische samenwerkingen.
Internationale deals
Een trend die zichtbaar is in vele sectoren is ook van toepassing op de maakindustrie: de sector internationaliseert. En buitenlandse kopers weten hun weg makkelijker te vinden naar Nederlandse targets.
Coopmans: “De sterke reputatie van de Nederlandse maakindustrie op het internationale toneel, gekenmerkt door innovatieve producten en hoogwaardige kwaliteit, maakt Nederlandse bedrijven aantrekkelijke overnamekandidaten voor buitenlandse kopers. Daarnaast biedt Nederland nog altijd een gunstig vestigingsklimaat met een uitstekende infrastructuur, een stabiel economisch klimaat en een goed opgeleid personeelsbestand.”
Toegang tot de grote Europese markt via Nederland is een extra troef voor buitenlandse kopers die hun activiteiten in Europa willen uitbreiden.
Buiten de context van deals, ziet BDO een aantal lichtpuntjes in de ontwikkeling van de sector in het eerste kwartaal van 2024. “Het optimisme van fabrikanten en het toenemende aantal nieuwe orders stemmen hoopvol voor de rest van het jaar. En: de maakindustrie toont veerkracht en past zich aan de veranderende omstandigheden aan.”