Roland Berger: Prijzen zeldzame aardmetalen stijgen hard

20 november 2011 Consultancy.nl

De prijzen van zeldzame aardmetalen stijgen hard. Eind dit jaar zal de waarde van de marktvolumes tot €27 miljard zijn gegroeid. Hierdoor kunnen bedrijven die deze metalen veel gebruiken en niet op de prijsstijging zijn voorbereid in ernstige problemen raken. Dat concludeert Roland Berger Strategy Consultants in het rapport “The Rare Earth Challenge”.

Gevaren van de prijsstijging
Het strategie adviesbureau waarschuwt voor een sterke prijsstijging. Bedrijven die van zeldzame metalen gebruikmaken zullen dergelijke prijsstijgingen op den duur niet kunnen doorberekenen. Niet alleen zal hierdoor de winst van firma’s onder druk komen te staan, veel bedrijven zullen in hun bestaan worden bedreigd.

Chinees monopolie
In het onderzoek becijferen de consultants van het strategie adviesbureau dat de prijsstijging wordt veroorzaakt door het wereldwijde leveranciersmonopolie van China, in combinatie met een stijgende vraag naar metalen zoals dysprosium en neodynium. Deze metalen zijn, anders dan doet vermoeden, niet bepaald zeldzaam. Sinds enkele jaren wordt 95% van de metalen echter gewonnen en verwerkt door China. Doordat de export van veel metalen door de Chinese regering wordt beperkt, zijn de prijzen wereldwijd sterk gestegen. Het almaar toenemende gebruik van deze metalen versterkt dit effect.

Nieuws