Samantha Overloop: (Möbius): ‘Ruimte om mijn eigen weg te vinden’

19 april 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen november startte Samantha Overloop als HR Businesspartner bij Möbius. Tegenover Consultancy.nl vertelt ze over haar aangename onboarding, haar werkzaamheden en verdere ambities.

Samantha Overloop rondde voorafgaande aan haar loopbaan een bachelor in Psychologie af en vervolgens een master in Occupational & Organizational Psychology, beide aan de Universiteit van Amsterdam.

Het betekende haar eerste kennismaking met de wereld van human resources (HR), menselijk gedrag op de werkplek en onderwerpen als werktevredenheid, leiderschap en organisatiecultuur.

Samantha Overloop: (Möbius): 'Ruimte om mijn eigen weg te vinden'

Na het afronden van haar master vervulde Samantha enkele HR-rollen: ze was HR Coördinator bij MCI Group (eventmanagement- en consultingbedrijf) en ruim vier jaar Head of People bij SmartLockr (een specialist in gegevensbeveiliging).

Vrij en autonoom

Die waardevolle HR-kennis en expertise nam Samantha afgelopen november mee naar Möbius, waar ze zich in haar nieuwe rol als HR Businesspartner richt op onder meer recruitment, onboarding en leiderschapsontwikkeling.

“Ik focus mij met name op de ontwikkeling, het welzijn en de tevredenheid van onze collega’s en pak intern verschillende projecten op om ons HR-beleid en onze processen te verbeteren. Ook ben ik verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe collega’s voor Möbius”, trapt Samantha af.

Het was onder meer de “vrije en autonome cultuur” van Möbius die Samantha ertoe bracht om bij het bureau aan de slag te gaan.

“Bij Möbius wordt initiatief aangemoedigd en er sprake is van een hoge mate van betrokkenheid tussen collega’s”, legt ze uit. “Daarnaast is Möbius een zelfsturende organisatie, wat ook niet vaak voorkomt. Gezamenlijk werken we aan de toekomst van Möbius, waarin ieder zijn/haar rol en verantwoordelijkheden heeft. Ik denk dat deze aanpak heel goed past bij Möbius als organisatie en haar kernwaarden.”

Eigen weg vinden

Gevraagd hoe ze de onboarding heeft ervaren, zegt Samantha: “Ik heb me erg welkom gevoeld door alle collega’s. Iedereen is erg behulpzaam en ik kan altijd bij iemand terecht voor vragen. Ik heb daarnaast alle vrijheid en ruimte gekregen om mijn eigen weg binnen Möbius te vinden, wat ik ook erg waardeer. Inmiddels ben ik up-and-running en heb al veel leuke projecten intern mogen oppakken.”

Dat ze in haar HR-werkverleden buiten de consultancy actief was, vormde in Samantha’s nieuwe rol bij het adviesbureau geenszins een belemmering – het vergde hooguit wat aanpassing. “Ik denk dat elke organisatie een persoonlijke benadering op HR-gebied nodig heeft. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op een organisatie en die een organisatie ook uniek maken.”

“Denk aan de cultuur en kernwaarden van een organisatie, haar visie, de fase waarin een organisatie zit, et cetera. Daarnaast heeft elke organisatie haar eigen sterktes en verbetergebieden op HR, zo ook binnen consultancy. Ik pas mijn benadering dus vooral aan op wat bij de organisatie zelf het beste past.”

Toekomstplannen?

Möbius werd in 1997 opgericht in België. Inmiddels is het bureau gegroeid naar ruim honderd consultants, die werken vanuit kantoren in Brussel, Sint-Martens-Latem, Parijs en Utrecht.

Het consultancybureau legt zich toe op projecten in de overheidssector, industriële sector, gezondheidszorg en service-omgevingen. Op strategische momenten voor organisaties voert Möbius projecten uit op verschillende vakgebieden, zoals strategieontwikkeling, procesmanagement, lean, projectmanagement en verandermanagement.

“Möbius pakt hierin business consulting grondig anders aan”, stelt Samantha. “En we zetten de medewerkers centraal in onze projecten.”

De aanpak slaat aan. Möbius is in Nederland hard aan het groeien en om deze reden op zoek naar nieuw talent. Samantha bouwt mee aan deze opdracht. “Voor de komende tijd ligt de focus op het uitbreiden van ons team en het verder verbeteren van ons beleid en onze processen binnen HR om deze groei ook op duurzame wijze te faciliteren.”