Nieuwe Nravl-propositie maakt software releases zorgeloos

25 april 2024 Consultancy.nl

Banken en hypotheekdienstverleners zijn jaarlijks veel tijd en geld kwijt aan het doorvoeren van belangrijke software-updates. IT-consultancyfirma Nravl heeft een nieuwe service gelanceerd om het proces slimmer en soepeler te maken. We spraken erover met Nathalie MacDonald en Laurens van Gelder, kartrekkers van de nieuwe propositie.

Het is vaste prik voor vrijwel iedere organisatie: het periodiek doorvoeren van updates van hun softwareleveranciers. Voor het goed laten verlopen van de vele bedrijfsprocessen is het up-to-date houden van het applicatielandschap cruciaal.

Het garandeert dat alle afdelingen gebruik kunnen maken van de laatste functionaliteiten, dat vervelende bugs uit het systeem worden gehaald, aan nieuwe wet- en regelgeving wordt voldaan en – misschien nog wel het belangrijkst – dat de beveiliging op orde is.

Nathalie MacDonald en Laurens van Gelder, Nravl

Nathalie MacDonald en Laurens van Gelder

Een cruciale stap in het telkens terugkerende implementatieproces voor deze periodieke updates is het testmanagement, oftewel het opzetten, uitvoeren en begeleiden van het software-testtraject voordat de software live gaat. “En daar kan nog veel winst worden behaald”, zegt Nathalie MacDonald, IT Business Consultant bij Nravl.

Nravl werd opgericht in 2022 en specialiseert zich in IT change consulting, managed services en softwareontwikkeling voor de hypotheek- en kredietsector. De oprichters – Jo Triest, Dirk Janssen en Didiér Adams – hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring op het gebied van IT-consultancy en softwareontwikkeling.

Lees verder: Nravl: ‘We zijn dé IT-changespecialist voor hypotheken en kredieten’.

Het kantoor adviseert vandaag de dag acht klanten in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk over hoe zij de IT-omgeving die hun hypotheekprocessen ondersteunt kunnen optimaliseren.

“We bewegen ons binnen een niche”, vertelt Laurens van Gelder, Senior IT Business Consultant bij Nravl. “Een gebied dat wordt onderbediend door zowel de softwareleveranciers – het valt buiten hun corebusiness – als de grotere consultancybureaus, die te weinig gerichte IT-kennis hebben van hypotheken en kredieten.”

Complex proces

In hun werk voor klanten zien Van Gelder en MacDonald keer op keer dat het testmanagement financiële instellingen veel werk oplevert. “Ze zijn veel tijd kwijt met het achterhalen van wat er precies gaat veranderen en wat hiervoor nodig is”, geeft MacDonald aan.

“Als je ergens aan een knop draait, kan dat ook gevolgen hebben op een andere stap in het proces.”

“Het implementatieproces rondom nieuwe functionaliteiten kan een heel stuk efficiënter”, vult Van Gelder aan. Dit begint bij het sneller verkrijgen van inzicht, maar geldt ook voor het maken van snellere en betere beslissingen. “Er gaat normaal gesproken veel tijd zitten in het besluiten welke updates geïnstalleerd moeten worden – en welke niet.”

En daarna moet de hoogste berg nog worden beklommen. “Voor iedere geplande update moeten organisaties in kaart brengen wat de impact is op het applicatielandschap en op de IT-processen en businessprocessen”, geeft Van Gelder aan.

“Een hypotheekproces is een zeer complex proces”, schetst hij. “Het is afhankelijk van allerlei soorten stakeholders die in contact staan met aanvragers en elkaar, er moeten risicoassessments worden uitgevoerd en er kleven juridische vragen aan – en dan hebben we het nog niet eens over de uitvoering.”

“Al deze processen worden ondersteund door IT”, legt MacDonald uit. “En als je ergens aan een knop draait, kan dat ook gevolgen hebben op een andere stap in het proces. Een cruciaal onderdeel van testmanagement is om de impact en het risico op systemen en de organisatie in kaart te brengen en dan een plan op te stellen om alles in goede banen te leiden.”

Daaropvolgend worden, per klant, release-specifieke testcases gedefinieerd om de risico’s en impact te mitigeren. Als het plan eenmaal staat worden de updates en reeds bestaande kernprocessen eerst uitvoerig getest alvorens ze live gaan.

“We zorgen ervoor dat onze klanten zorgeloos live kunnen gaan met een nieuwe release.”

“Het bepalen, schrijven en uitvoeren van de benodigde testscenario’s is een arbeidsintensieve taak”, zegt Van Gelder. “Maar wel zo belangrijk: alleen zo kunnen leiders er gerust op zijn dat hun operationele systemen en processen nog steeds werken zoals verwacht na de release.”

Testmanagementservice

Al deze – én andere – stappen van het test management-proces heeft Nravl nu samengebracht in zijn nieuw gelanceerde ‘Testmanagement service’.

“We zorgen er kortgezegd voor dat onze klanten zorgeloos live kunnen gaan met een nieuwe release”, aldus Van Gelder. “Onze klanten hoeven – indien gewenst – enkel nog onze aangeleverde testresultaten te valideren en gebruikersacceptatietesten uit te voeren op cruciale onderdelen van het proces. De rest nemen we uit handen, waardoor het ze slechts een fractie van hun eigen IT-capaciteit kost.”

Het fundament van de nieuwe dienst wordt gevormd door een bewezen governance die instellingen langs alle benodigde stappen voor IT-testmanagement loodst. Daarbij wordt gebruikgemaakt van best practices en zorgvuldig samengestelde testplannen die zorgen voor zowel snelheid als kwaliteitsbewaking.

“Het opstellen van testcases en de uitvoering daarvan wordt versneld met behulp van slimme technologie”, legt MacDonald uit. “We gebruiken test tooling om een baseline op te zetten met benodigde generieke testscenario’s, aangevuld met klantspecifieke testscenario’s. Het detailniveau van deze testcases is erg hoog. Dit zorgt ervoor dat de tests volledig traceerbaar zijn en dat iedere tester deze stappen gemakkelijk en correct kan doorlopen.”

Bij het leveren van de service staat Nravl in continu contact met zowel de financiële instelling als de softwareleveranciers om onderlinge afstemming en optimale voortgang te garanderen. Als strategisch partner biedt Nravl bovendien de mogelijkheid om als klant het testmanagement terug over te nemen.

“We streven altijd we naar een duurzame oplossing waarbij de klant niet afhankelijk wordt van ons als derde partij”, besluit Van Gelder.