AllChiefs lanceert onderzoek voor netto nul logistiek
AllChiefs gaat samen met het Smart Freight Centre en de Rotterdam School of Management onderzoek uitvoeren naar hoe de logistieke industrie zijn decarboniseringsagenda kan versnellen.
De logistieke industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met de voortdurende globalisering en de verwachte verdere groei van het goederenvervoer, zal dit percentage de komende jaren naar verwachting stijgen.
“Voor een sector die zo’n bijdrage levert aan de uitstoot, is het helder waarom de transitie naar een gedecarboniseerde toekomst essentieel is voor het succes van klimaatinspanningen”, zegt Bonne Goedhart, partner bij AllChiefs.
Organisaties die stappen zetten om hun bedrijfsvoering te vergroenen, krijgen gedurende hun duurzame reis veelal te maken verschillende uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de segmenten waar het enorm lastig is om te decarboniseren (zoals vrachtverkeer), mede vanwege de hoge investeringskosten waarmee ze te maken krijgen.
Ook het verlagen van scope 3-emissies – dit dient veelal te gebeuren binnen complexe ecosystemen – of een gebrek aan bereidheid vanuit het management om het probleem rechtstreeks aan te vliegen, kunnen voor organisaties lastige uitdagingen zijn.
“Ondanks de mogelijkheden die opkomende technologieën en ontwikkelingen in regelgeving bieden, blijkt uit onderzoek van het MIT dat slechts 35% van de bedrijven in de logistieke en transportsector netto nul-doelstellingen heeft vastgesteld”, zegt Goedhart.
Het resultaat: een sector die langzaam beweegt. Pim Roest, partner bij AllChiefs, noemt het zeer verontrustend. “Het gebrek aan actie creëert onzekerheid – over of, wanneer en hoe spelers in de sector hun doelen zullen bereiken.”
Tijd voor inzicht en actie
Als B Corp voelde AllChiefs dan ook de behoefte om de handschoen op te pakken. “Er kan veel worden gedaan”, stelt Goedhart, “en inzicht bieden in wat er moet gebeuren vormt een eerste stap. Dat is precies waarom we dit onderzoek zijn gestart, samen met gelijkgestemde organisaties zoals het Smart Freight Centre en de Rotterdam School of Management, voor een integrale aanpak.”
Voor hun eerste onderzoek zullen de drie partners in kaart brengen welke soorten decarbonisatie-oplossingen bedrijven in de logistieke en transportsector gebruiken. Daarbij wordt ook gekeken naar de managementmethoden die worden gebruikt om deze oplossingen tot leven te brengen.
Binnen de samenwerking is AllChiefs verantwoordelijk voor het onderzoek, de onderzoeksmethoden en het afnemen van de interviews. Daarbij kan het bureau putten uit de expertise en ervaring van het Smart Freight Centre in duurzame logistiek, evenals de bevindingen uit bestaand onderzoek van de Rotterdam School of Management.
Rob Zuidwijk, hoogleraar Global Supply Chains and Ports aan de Rotterdam School of Management, zal ondersteuning bieden bij het onderzoek. “De academische kennis van de Rotterdam School of Management, gekoppeld met de praktijkervaring van AllChiefs, zal de logistieke sector helpen bij decarbonisatie. Zowel vanuit technisch als managementperspectief”, laat hij weten.
Naar verwachting zullen de drie partners deze zomer hun eerste bevindingen publiceren.