‘In it together’: Inge Tanke helpt organisaties met het verduurzamen van hun logistiek
Meer ondernemerschap en een bedrijfscultuur die beter bij haar paste – dat is waar Inge Tanke in de zomer van 2021 naar op zoek ging. Zo kwam ze in contact met AllChiefs, een bureau dat organisaties helpt impact te maken mét de juiste balans tussen mens, planeet en resultaat. Inmiddels draagt ze volop bij aan die missie door organisaties te helpen bij het verduurzamen van hun logistiek: “Hierin vond ik alles waar ik naar op zoek was.”
Hoe meet je succes? Voorheen leken bedrijven hun waarde uitsluitend uit te drukken in termen van geld. In een snel opwarmende wereld vol ongelijkheid, groeit het besef echter snel dat waarde heel wat anders is dan de laatste kwartaalcijfers.
Dit besef speelt een centrale rol in de dienstverlening van AllChiefs. Vanuit de overtuiging dat mensen de sleutel zijn tot het succes van iedere organisatie én een betere wereld, richt het bureau zich op het samenbrengen, uitdagen en ondersteunen van mensen. Daarbij richt het inmiddels 45-koppige team zich op de thema’s people, duurzame logistiek, strategie en datagedreven oplossingen.
Het Rotterdamse bureau ontstond in 2018 deels als een reactie op de snel veranderende tijden, waarin de toenemende complexiteit van businessuitdagingen vraagt om een ondernemende mindset en multidisciplinaire aanpak, zodat samen aan een integrale oplossing wordt gewerkt die de balans vindt tussen people, planet en profit.
We are all chiefs
Terwijl AllChiefs aan de weg timmerde met deze nieuwe benadering van consulting, werkte Inge Tanke als management consultant voor PwC. Na zo’n zes jaar bij het Big Four-kantoor voelde ze in de zomer van 2021 echter steeds sterker dat ze toe was aan iets nieuws.
“Ik had grote behoefte aan meer ondernemerschap en een bedrijfscultuur die beter bij mij zou aansluiten”, vertelt Inge. “Ik ben een doener, houd ervan nieuwe ideeën uit te werken en in uitvoering te brengen, streef naar kwaliteit en doe dit graag samen.”
Na een prettige eerste kennismaking sloot Inge zich in het voorjaar van 2022 aan bij AllChiefs. “Het was een warm bad”, blikt ze terug. “Waarden als ‘keep moving’ en ‘you are welcome’ sluiten haarfijn aan op mijn eigen overtuigingen. Net als ‘in it together’, waarin we iedereen vragen verantwoordelijkheid te nemen: we are all chiefs.”
De logistiek decarboniseren
Gedurende haar eerste jaar vond Inge ook de specialisatie die helemaal bij haar past én waarmee ze kan bijdragen aan een betere wereld. “Ik bouwde destijds één dag per week aan de Sustainable Logistics practice. Al snel merkte ik dat ik daar heel veel energie van kreeg. Hierin vond ik alles waar ik naar op zoek was.”
“Als we niets doen verdubbelen de transportemissies tot en met 2050.”
Vanuit deze practice helpen we bedrijven bij het decarboniseren van hun logistiek. “Een hele belangrijke opgave”, geeft Inge aan. “Transport wordt gezien als een van de ‘hard-to-abate’ sectoren. Als we niets doen verdubbelen de transportemissies tot en met 2050. Aangezien bedrijven de grootste veroorzakers zijn van deze emissies, zie ik dat ons team grote impact kan maken door juist met hen samen te werken.”
De cirkel doorbreken
Dat de logistiek zo lastig is om te verduurzamen, heeft verschillende redenen. “Het is vaak een lange value chain van onderaannemer tot onderaannemer, waardoor een verandering veel bedrijven behelst. Daarnaast zijn de vervoerders die de investering in elektrisch transport of de aanschaf van biobrandstoffen moeten maken vaak de bedrijven waar de marge laag is.”
Tel daarbij op dat inkoopmanagers kosten vaak prioriteit geven boven duurzaamheid en dat er op macroniveau nog moet worden gewerkt aan bijvoorbeeld een laadinfrastructuur en tankstations van biobrandstoffen, en het resultaat is dat groene oplossingen “lang, duur en schaars blijven”, schetst Inge.
Ze is er echter van overtuigd dat bedrijven deze cirkel kunnen doorbreken. “Door samen te werken in de keten”, legt ze uit. “Deze uitdaging vereist lef vanuit alle partijen. We zien vaak pilots en samenwerkingen ontstaan om de motor aan te zetten. Het is leuk als je hierdoor initiatieven van de grond ziet komen.”
Een hele rits
Zo werkte Inge al aan diverse projecten binnen de logistiek. “Als programmamanager hielp ik een internationale diervoedingsproducent met zijn de sustainable logistics roadmaps en periodieke logistieke emissieberekeningen voor zo’n 35 landen. Ook hielp ik hen met het creëren van emissiereductie-roadmaps voor gebouwen, bedrijfswagens, zakenreizen en woon-werkverkeer.”
“We denken mee in technische oplossingen, maar uiteindelijk begint en eindigt elk traject met een verandering. En veranderen doe je met mensen.”
Daarnaast was ze bij Norden betrokken bij een van de eerste logistieke carbon insetting-pilots in de scheepvaart, werkte ze aan een assessment van het proces en de methode van logistieke emissieberekeningen bij een grote bierbrouwer en hielp ze een internationale freight forwarder bij het stellen van emissiereductiedoelstellingen.”
Veranderen doe je met mensen
“Een hele rits aan projecten dus”, vat Inge het samen. En hoewel het berekenen van emissies en werken aan reducties heel technisch klinkt, benadrukt ze dat ook hier mensen de sleutel zijn: “Wij denken inderdaad mee in technische oplossingen, maar uiteindelijk begint en eindigt elk traject met een verandering. En veranderen doe je met mensen.”
“Een board moet begrijpen wat een target zetten betekent, een procurement manager moet weten welke vragen hij moet stellen bij een tender van transportdiensten, een operationeel manager moet begrijpen dat er budget nodig is voor decarbonization en welke reductie bij zijn plannen behoort”, legt ze uit.
Belangrijk daarin is ook dat het verduurzamen van logistiek geen eenmalige actie is. “Het vereist jarenlange focus van een bedrijf. Dat begint met het meenemen van de organisatie in de strategie en doelstellingen. Ook in dit vakgebied staan mensen centraal en in onze aanpak nemen we dit dus mee.”
In it together
Het Sustainable Logistics-team kijkt dan ook graag ver vooruit. “Wij begrijpen heel goed dat je niet in korte tijd van 0 naar 100 kan. Daarom zijn we een langetermijnadviseur voor onze klanten: we are in it together, we make our clients chief of their ESG transformation.”
En ook binnen AllChiefs is Inge gefocust op de lange termijn. “Binnenkort word ik co-owner van AllChiefs en committeer ik mijzelf aan het verder uitbouwen van dit bedrijf. Ik heb er zin in!”