TW: Sekseneutrale premies risico voor verzekeraars

27 december 2012 Consultancy.nl

Verzekeraars mogen van de Europese Commissie in Brussel sinds 21 december geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen in hun in verzekeringsproducten. Verzekeraars moeten hun premies dus "sekseneutraal" maken. Door de nieuwe Europese regels moesten verzekeraars in de afgelopen periode een groot deel van hun producten opnieuw onder de loep nemen.

Volgens consultants van Towers Watson brengen de benodigde aanpassingen risico’s met zich mee voor verzekeraars. “Bij de ene polis is het eerder overlijden van de man een risico, bij de andere polis het langer leven van de vrouw” zegt Gerard Pater van Towers Watson tegenover de Telegraaf.

De consultants nemen overlijdensrisicoverzekeringen als voorbeeld. Verzekeraars hebben daarbij een voorkeur voor vrouwen, omdat die gemiddeld langer leven. Towers Watson-collega Harry Horsmeijer legt uit: “Een man betaalt nu meer premie dan een vrouw, vanwege het hogere risico van overlijden. In de toekomst betalen ze echter dezelfde prijs voor een polis”. Een woordvoerster van Delta Lloyd bevestigt de "sekseneutrale" aanpak: “In het algemeen gaat bij een overlijdensrisicoverzekering de premie voor vrouwen omhoog en voor mannen naar beneden”.

Voor lijfrenteverzekeringen, waarbij de klant spaart voor uitkering op een later moment, geldt het omgekeerde: “Als er meer vrouwen komen dan verwacht, dan gaat een verzekeraar het schip in”, licht Pater toe. “Een vrouw leeft langer, dus de kosten voor uitbetaling liggen hoger”.

Verhouding man-vrouw
De nieuwe Europese regels leiden ertoe dat verzekeraars een goede inschatting moeten maken van de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke klanten. “Het gevaar bestaat dat de mix anders wordt dan voorspeld, waardoor het veel geld kan kosten”, zegt Horsmeijer.

Nieuws

Meer nieuws over