JBR begeleidt Vroon bij verkoop van offshore serviceschepen
Scheepvaartbedrijf Vroon heeft meer dan 30 schepen van zijn offshorevloot verkocht aan twee verschillende kopers. Met de verkoop rondt Vroon een meerjarig financieel herstructureringsproces af. JBR begeleidde het verkooptraject.
In een persverklaring liet Vroon gisteren weten dat het bedrijf een groot deel van zijn offshoredivisie heeft afgestoten aan Britoil uit Singapore (ongeveer 30 schepen) en Rederij Groen uit Nederland (2 schepen).
“De opbrengsten zullen worden gebruikt om de schulden tot een normaal niveau terug te brengen. Dit zal de financiële positie van het bedrijf versterken en de herstructurering voltooien die we een paar jaar geleden hebben ingezet”, aldus Martijn Schouten, CEO van Vroon.
Vroon werd reeds in 1890 opgericht en is een van de oudste scheepvaartbedrijven in Nederland. Sinds de oprichting is het in Breda gevestigde bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende maritieme dienstverlener, die wereldwijd opereert met een vloot van meer dan honderd schepen.
Echter, tussen 2015 en 2021 werd het bedrijf geconfronteerd met een crisis in de offshore sector en een ernstige neergang in de olie- en gasmarkten, vooral het gevolg van de Covid-19 pandemie en de economische nasleep daarvan. En zo kwam Vroon in zwaar weer terecht, waarbij het bedrijf tegen het einde van het boekjaar 2020 schulden van bijna $1 miljard had opgebouwd.
Een uitgebreide financiële en organisatorische herstructureringsoperatie werd opgetuigd voor Vroon. Het scheepvaartbedrijf diende zijn financiën te herstructureren, zijn werkkapitaal te verbeteren en zijn schulden om te zetten naar kapitaal door het aantrekken van geldschieters en door diverse niet-strategische activa te verkopen.
De meest recente verkoopdeal voor Vroon werd vorige maand afgerond. Toen betaalde het in Noorwegen gevestigde Geos (Golden Energy Offshore Services) Vroon ongeveer $94 miljoen voor de aankoop van vijf offshore servicevaartuigen.
“Het afronden van de transacties met Britoil en Rederij Groen betekent het einde van de herstructurering voor Vroon”, laat een Schouten weten. "We zijn verheugd om een nieuw hoofdstuk in te gaan als een financieel sterk bedrijf."
De scheepvaartgroep telt vandaag de dag 1.400 werknemers en heeft een vloot van 65 gespecialiseerde schepen, waaronder tankers en veetransportschepen. In het offshore-segment blijft Vroon actief met zogenaamde noodhulp- en reddingsschepen.
JBR: M&A-adviseur
Vroon werd bij beide verkooptransacties ondersteund door experts van advieskantoor JBR, dat optrad als corporate finance adviseur.
“Vanwege de levering van een groot aantal schepen in verschillende fasen en de herstructurering van Vroon tijdens dit proces, betrof het geen typisch M&A-proces”, blikt Rick ter Maat, partner bij JBR, terug. “Het zorgvuldig coördineren van alle stappen van het proces en het creëren van consensus onder de grote groep stakeholders zijn cruciale succesfactoren gebleken voor het behalen van het eindresultaat.”
Rocher Hulst, principal bij JBR, voegt toe: "We zijn ontzettend trots dat er in deze complexe situatie zulke mooie transacties tot stand zijn gekomen. We zijn onze cliënt Vroon dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen en dat wij hen hebben mogen adviseren bij deze transacties.”
“We wensen Vroon het allerbeste toe bij het voortzetten van het erfgoed van het familiebedrijf.”