Kostenbesparing weer hoog op agenda van CFO’s
Door de stijgende kostenniveaus als gevolg van de inflatie staat kostenoptimalisatie weer hoog op de agenda van chief financial officers. Dat blijkt uit onderzoek van Protiviti.
Voor zijn ‘Global Finance Trends’-rapport, peilde Protiviti de meningen van meer dan 900 CFO’s en senior finance professionals van overal ter wereld. Het advieskantoor vroeg de respondenten naar hun visie op het nieuwe jaar en wat voor de financiële leiders de absolute topprioriteiten zijn in 2024.
Uit de rondgang komt naar voren dat de aanhoudende inflatie de gemoederen flink bezighoudt. Het beperken van de inflatie-impact prijkt op de tweede plaats in de prioriteitenlijst van financieel eindverantwoordelijken (achter het meten van ESG-impact). De inflatie dient daarbij op twee fronten te worden aangepakt: aan de omzetkant (door inflatie door te berekenen aan klanten) en aan de kostenkant (door kostenstijgingen te minimaliseren).
In hun streven naar het verlagen van de kosten, rollen CFO’s allerlei initiatieven uit. Denk aan het verlagen van de zogeheten discretionaire uitgaven (uitgaven die niet direct bijdragen aan het primaire proces), het verplaatsen van activiteiten (bijvoorbeeld de productie) naar lagelonenlanden, het heronderhandelen over inkoopvoorwaarden met leveranciers, een inhuurstop van nieuw talent of het doorvoeren van een reorganisatie.
Kijkend naar die laatste optie, zag ons land de afgelopen tijd tal van ontslagrondes. Zo schrapte bijvoorbeeld Signify 1.000 banen, verdwenen bij Tata Steel 800 arbeidsplaatsen en ontsloeg FrieslandCampina zelfs 1.800 mensen. Verder besloten onder meer bakkerij Zeelandia en fietsenfabrikant Accell om hun personeelsbestand af te slanken.
Het UWV liet vorige week weten dat het een flinke stijging in het aantal reorganisaties waarneemt in de markt.
Kostenoptimalisatie
Volgens Protiviti is er een verschuiving zichtbaar in de manier waarop CFO’s de kosten proberen te verlagen. Uit de enquête van het bureau komt naar voren dat de aanpak aan het verschuiven is van kostenbesparing naar kostenoptimalisatie. Dit zijn besparingen die geïmplementeerd kunnen worden zonder nadelige neveneffecten (zoals bijvoorbeeld het verlies van waardevolle handelspartners, het laten gaan van talent of klantontevredenheid en klantvertrek).
In het onderzoek geven CFO’s hoofdzakelijk drie mogelijkheden voor kostenoptimalisatie:
Analyse van inkoopuitgaven
Geavanceerde data-analyse en procestools helpen inkoopteams kansen te identificeren. Door effectiever gebruik te maken van de inkoopkracht van de organisatie kan werkkapitaal beter worden ingezet.
Beheersing van technologiekosten
Hierbij wordt een scan gemaakt waarmee bestaande applicaties (‘legacy-applicaties’) en de bestaande technologische infrastructuur tegen het licht worden gehouden om vervolgens te bepalen wat stopgezet kan worden zodra nieuwere technologie-investeringen operationeel zijn.
Organisatorische beoordeling
Dit omvat het beoordelen van de mogelijkheden van elke afdeling voor kostenbesparingen, wanneer bedrijfsprocessen opnieuw worden ingedeeld, geautomatiseerd en op het streefmodel afgestemd worden.
Andere thema’s die kunnen bijdragen aan kostenoptimalisatie zijn het verschuiven van IT-applicaties van on-premise naar de cloud, het snijden in maatregelen voor risicobeheer die outdated zijn en het verplaatsen van mensen naar gebieden waar ze meer toegevoegde waarde kunnen leveren voor de organisatie.