AEF: Rechercheurs ondergedompeld in papierwerk

11 juni 2012 Consultancy.nl

Politierechercheurs besteden door de enorme hoeveelheid administratief werk steeds minder tijd aan onderzoek, waardoor minder zaken kunnen worden opgelost. Dat blijkt uit onderzoek door adviesbureau Andersson Elffers Felix.

Noodgedwongen moeten rechercheurs veel formulieren invullen, rapportages schrijven en gebruikmaken van inefficiënte computersystemen. In totaal besteden ze naar eigen schatting 70% van hun werktijd aan administratie, en dat aandeel neemt alleen maar toe. Maar liefst 750 rechercheurs hebben door administratiewerk geen tijd meer voor onderzoek naar de zware en georganiseerde misdaad.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het onderzoek is onderdeel van het programma “Minder regels, meer op straat”. De minister wil hiermee de administratieve lastendruk met 25% verminderen.

5.000 uur administratie per onderzoek
Een gemiddeld onderzoek naar de zware en georganiseerde misdaad vereist 5.000 uur voor het aanvragen van Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB), zo blijkt uit het onderzoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om een (veelvoorkomende) aanvraag voor een telefoontap of het schaduwen van verdachten.

Niet alleen is de administratie bij zulke dagelijkse bezigheden enorm, veel van het papierwerk is bovendien verspilde moeite, aldus de rechercheurs. In ieder onderzoek wordt 2.000 uur besteed aan het dubbel invullen van formulieren en digitale systemen. Per onderzoek wordt zo 2,4 FTE verspild. In totaal kunnen 750 rechercheurs geen onderzoekstaken verrichten door deze overbodige administratieactiviteiten, concluderen de consultants van Andersson Elffers Felix.

Europa en Nationale Politie
Veel administratiehandelingen en bijkomende ergernis worden veroorzaakt door Europese regelgeving. Bovendien zijn veel rechercheurs bang dat de introductie van de Nationale Politie nog meer papierwerk mee zich meebrengt. Technische en tactische opsporingshandelingen krijgen steeds minder ruimte.

Nieuws