De Ondernemingswaarde: ‘We optimaliseren familiebedrijven’
De Ondernemingswaarde helpt familiebedrijven bij bedrijfsopvolging, het realiseren van groeiplannen of juist het er weer bovenop komen als het minder gaat. “Bij ons staat het creëren van waarde en de continuïteit van de onderneming voorop.”
Helpen bij het oplossen van diverse operationele uitdagingen waar DGA’s van middelgrote familiebedrijven tegen aanlopen en langetermijn-financiële meerwaarde creëren voor deze ondernemingen, met als belangrijkste doel: het veiligstellen van hun continuïteit. Zo kan de propositie van organisatieadviesbureau De Ondernemingswaarde misschien wel het beste worden omschreven.
“Uitgangspunt is dat wij ons altijd voor langere tijd aan deze familiebedrijven verbinden, dat we met ze om de tafel gaan om de problemen te benoemen en ze vervolgens met ze op te lossen”, zegt directeur Jochem Langenhuijzen.
“Verder willen we een belangrijke sparringpartner voor de directies en DGA’s zijn en adviseren we hen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen”, legt hij uit. “Daarnaast zorgen we ervoor dat we de bedrijfsprocessen optimaliseren. Wij draaien op verzoek van de directies van deze familiebedrijven aan de knoppen en sturen ze financieel of operationeel bij, zodat ze hun doelstellingen kunnen behalen.”
Bedrijfsopvolging
Ook initiëeren ze bij De Ondernemingswaarde de zoektocht naar een geschikte opvolger – of vullen dat gat zelf tijdelijk in – als er bijvoorbeeld een probleem is rondom de bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf.
“Met ook daarbij als doel om de continuïteit van de onderneming te waarborgen”, aldus Langenhuijzen. “Een van de scenario’s die bij bedrijfsopvolging komt kijken als er geen geschikte opvolger gevonden kan worden, is verkoop van de onderneming aan een derde partij. Bijvoorbeeld aan private equity.”
Verkoop aan een investeerder is echter niet altijd de preferente route, voegt hij toe. “Wij zullen bijvoorbeeld ook nooit aan de kant van private equity gaan zitten om hen te adviseren bij de aankoop van een familiebedrijf.”
Het is niet het enige dat De Ondernemingswaarde doet. “Als het bij een familiebedrijf even allemaal niet zo lekker loopt en de gewenste financiële resultaten uitblijven, zorgen wij ervoor dat deze substantieel verbeteren en dat we daarmee dus meerwaarde bieden”, vertelt Natalie in ‘t Zandt-Foolen, bedrijfsadviseur bij het bureau.
De Ondernemingswaarde
De Ondernemingswaarde werd in 2018 opgericht door Langenhuijzen, nadat hij een familiebedrijf (verduurzamingsbedrijf Den Ouden Groep in Schijndel), waar lange tijd een opvolgingskwestie speelde, had geleid als CEO. Uiteindelijk zorgde hij ervoor dat hij als directievoorzitter werd opgevolgd door Jeroen den Ouden, één van de neven van de derde generatie en inmiddels medeaandeelhouder van het familiebedrijf.
Daarna begon Langenhuijzen De Ondernemingswaarde, met als doel om ook andere familiebedrijven van advies te voorzien en te helpen bij het doorvoeren daarvan. Inmiddels bestaat het team uit twaalf professionals en biedt het bureau een scala van diensten aan familiebedrijven, waaronder bedrijfsoptimalisatie, finance en human resources.
Het Udense organisatieadviesbureau, dat inmiddels zo’n tachtig familiebedrijven tot de vaste clientèle mag rekenen, is sterk geworteld in Brabant, maar het neemt ook opdrachten aan van familiebedrijven in de rest van Nederland.
“Wij hebben, hoewel we in Uden gevestigd zijn omdat er in die omgeving nu eenmaal veel bedrijvigheid is, geen bepaalde regionale focus”, verduidelijkt Langenhuijzen. “De problemen die bij familiebedrijven spelen zijn in principe overal hetzelfde in Nederland. Dus of wij nou een opdracht van een familiebedrijf in Gemert of in Winsum krijgen maakt eigenlijk geen verschil.”
Geen M&A-adviseur
De Ondernemingswaarde begeleidt familiebedrijven ook bij het realiseren van overnames. “Maar we zijn geen M&A-adviseur”, aldus In ’t Zandt-Foolen. “Wij kijken meer naar het strategische belang van zo’n overname en of het financieel verantwoord is. Het is niet zo dat we deal-driven zijn en dat een deal van ons per se door hoeft te gaan.”
Ook helpt het bureau familiebedrijven waar het al een tijdje niet zo lekker loopt of die kopje onder dreigen te gaan en als gevolg daarvan bij bijzonder beheer van een bank zitten. Een voorbeeld van zo’n succesvolle corporate recovery-case is een weg- en waterbouwbedrijf waar vijf broers aandeelhouder waren.
Langenhuijzen: “Die broers hadden allemaal flink wat geïnvesteerd. Maar het bedrijf was dermate hard gegroeid dat ze de groei niet meer bij konden benen en dat ze daardoor eigenlijk de controle kwijt waren geraakt. Ze hadden de processen en de systemen niet meer op orde en het was niet helemaal duidelijk meer wie waar binnen het bedrijf verantwoordelijk voor was.”
De Ondernemingswaarde ging zo’n drie jaar geleden aan de slag. Langenhuijzen: “Het eerste wat we bij dat bedrijf deden, is het businessmodel onder de loep nemen. En dat hebben we vervolgens geoptimaliseerd. Daarna hebben we de prijsstelling verbeterd, besparingen doorgevoerd op het machinepark en juist weer geïnvesteerd in zaken waar ze wel goed in waren.”
“Daarnaast hebben we aan iedereen duidelijk gemaakt wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook hebben we de directie teruggebracht naar twee man, omdat er te veel kapiteins op een schip zaten. Daarna hebben we het bedrijf nog een tijdje in de gaten gehouden en mede door onze inspanningen is het bedrijf in het voorjaar van 2023 uit bijzonder beheer gegaan, waarmee we de continuïteit van dit familiebedrijf hebben kunnen veiligstellen.”