De tien oudste familiebedrijven van Nederland

07 juni 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Wat zijn de oudste familiebedrijven van Nederland? De Nyenrode Business Universiteit zocht het uit. Een overzicht van de top 10 familiebedrijven met de langste geschiedenis.

10: Nolet Distillery

In 1691 overleed de beroemde Hollandse schilder Albert Cuyp in Dordrecht. In datzelfde jaar richtte Joannes Nolet zo’n dertig kilometer verderop – in Schiedam – een jeneverstokerij op. In de daaropvolgende eeuwen ontwikkelde het bedrijf zich tot internationale distilleerderij. 

En deze is nog altijd gevestigd in Schiedam. Tijdens het boekjaar 2021-2022 zette het bedrijf $319 miljoen om, waarvan maar liefst $73 miljoen gold als winst. Naast jenever, maakt het bedrijf van de familie Nolet momenteel ook tal van andere dranken, zoals likeuren en wodka.De tien oudste familiebedrijven van Nederland

9: Silvera International

In 1688 – ruim honderd jaar voordat de Fransen ons binnenvielen en ons land werd omgedoopt tot de Bataafse Republiek – richtte de familie Silbernberg een handelsfirma in stoffen op. En dat product is het familiebedrijf 350 jaar later nog steeds trouw gebleven. 

Tegenwoordig richt het bedrijf zich op de decoratieve stoffen- en meubelindustrie. Vanuit het hoofdkantoor in Almere – waar telg Dennis Silbernberg aan het roer staat – bedient Silvera de internationale markt, waarbij het zich focust op de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

8: Swinkels Family Brewers

Sinds 1680 runnen leden van de familie Swinkels een brouwerij in Lieshout in Noord-Brabant – dat toen nog Staats-Brabant heette. Het bedrijf is bij het grote publiek met name bekend van zijn biermerk Bavaria, wat overigens ook de naam is van de huidige, in Lieshout gelegen brouwerij. 

Het beschikt daarnaast nog over vijf andere brouwerijen en zette afgelopen jaar meer dan €1 miljard om – een stijging van 23% in vergelijking met 2021. Momenteel verkoopt Swinkels Family Brewers zijn producten over de hele wereld in meer dan 130 landen. Daarnaast is het hoofdsponsor van de Eindhovense voetbalclub PSV.

7: Aalberts bouw

Twee jaar na het nationale rampjaar, trof een orkaan Utrecht. Deze verwoestte onder andere het middendeel van de Dom en liet een grote ravage achter. Of Abraham Streefkerk op grond van deze kaalslag besloot om een bouwbedrijf te starten, is niet bekend. Maar feit is wel dat hij in 1674 de basis legde voor familiebedrijf Aalberts. 

Vandaag de dag is Aalberts Bouw – dat ruim 140 medewerkers heeft – nog altijd gevestigd in de provincie Utrecht. En wel in Loosdrecht en Zeist. Het bedrijf is een ontwikkelende bouwer en vervult onder meer de rol van huisvestingspartner voor tal van woningcorporaties en bedrijven.

6: MHB

Zo’n tien kilometer ten noordwesten van Nijmegen, aan de andere kant van de rivier de Waal, werd in 1667 in Herveld te Gelderland – destijds na Holland de grootste provincie van de Nederlandse Republiek – de voorganger van MHB opgericht. En wel door Mathijs Henricx, een smid.

Ruim 350 jaar later is het bedrijf nog steeds gevestigd in het Gelderse dorp en houdt het zich nog altijd bezig met staal. Zo produceert het onder andere kozijnen van dit materiaal. Daarnaast maakt MHB tegenwoordig ook andere producten, zoals geluidswerende deuren en gevelconstructies.

5: Hotel Wesseling

De geschiedenis van het Drentse Hotel Wesseling gaat terug tot 1662. Drenthe was destijds onderdeel van de Nederlandse Republiek, maar had in tegenstelling tot de zeven andere provincies geen vertegenwoordigers in de Staten-Generaal in Den Haag (het overkoepelende bestuursorgaan). 

Het bedrijf begon ooit als bierleverancier. Anno nu gaat het om een groot hotel, dat intussen is uitgerust met een vergaderaccommodatie, uitgebreide terrassen en een kookstudio voor gezelschappen. Het bedrijf beschikt verder over een eigen soepmerk en richt zich ook op cateringactiviteiten.

4: Van Eeghen Groep

De Amsterdamse koopmansfamilie Van Eeghen heeft de afgelopen eeuwen veel betekend voor ons land. Niet voor niets is de familie opgenomen in het blauwe boekje van het Nederland’s Patriciaat, de tegenhanger van het rode boekje waarin de Nederlandse adellijke families zijn opgenomen. 

De voorloper van de Van Eeghen Groep werd opgericht in 1662. Vandaag de dag focust het bedrijf zich op voedingsingrediënten en -supplementen. De Van Eeghen Groep is momenteel actief in meer dan 30 landen, terwijl het huidige personeelsbestand bijna 20 nationaliteiten telt.

3: Dijssel

Zo’n acht jaar na het einde van de Tachtigjarige Oorlog werd in 1652 het bedrijf Dijssel opgericht in het Utrechtse Soest. De oprichters – voorvaderen van één van de huidige directieleden (Henry van den Dijssel) – waren in de tweede helft van de zeventiende eeuw actief als wagenmakers. 

Tegenwoordig is Dijssel gespecialiseerd in tankwagens en speciale voertuigen. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en produceert deze voertuigen zelfstandig als uniek exemplaar of in een kleine serie. Deze worden onder andere ingezet op luchthavens, zoals voertuigen die zorgdragen voor de schoon- en vuilwatervoorziening van vliegtuigen.

2: Knaapen Groep

In 1652 – toen de huidige provincie Noord-Brabant nog een zogenaamd Generaliteitsland was van de Nederlandse Republiek – werd in Son (gelegen ten noorden van Eindhoven) de voorloper van Knaapen Groep opgericht. Het ging destijds om een eenvoudig schilderbedrijf.

Inmiddels maakt de elfde generatie van de familie deel uit van het bedrijf, dat is uit uitgegroeid tot “een multidisciplinair renovatiebedrijf”. Vandaag de dag zet de organisatie zich met name in voor woningcorporaties. Knaapen Groep heeft momenteel ruim 90 medewerkers in dienst.

1: Bakker Verkerk

Bakker Verkerk zag het levenslicht in De Meern toen ons land nog bekendstond als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Lange tijd ging men uit van 1636 als oprichtingsjaar, maar sinds een paar jaar is door historisch onderzoek duidelijk dat het om 1621 gaat. Daarmee is de bakkerij het oudste familiebedrijf van Nederland.

Vandaag de dag wordt de organisatie draaiende gehouden door alweer de tiende generatie van de familie Verkerk. Het bakkersbedrijf beschikt over twee winkellocaties: eentje in de Meern (gemeente Utrecht), de ander in het nabijgelegen Vleuterweide (eveneens gemeente Utrecht).

Echt de top 10?

En zo bleek Nederlands oudste familiebedrijf ineens nóg wat ouder. Het illustreert de uitdaging van het samenstellen van de lijst. Samensteller Roberto Flören, RSM-hoogleraar Familiebedrijven aan Nyenrode Business Universiteit, kon niet even simpelweg aanbellen bij de Kamer van Koophandel. In plaats daarvan moest hij flink in de – soms eeuwenoude – dossiers duiken.

Het levert wel waardevolle inzichten op én ontkracht een hardnekkige fabel. “Er bestaan veel mythes over familiebedrijven”, aldus Flören. “Een daarvan is dat familiebedrijven de derde generatie niet overleven. Nu is 90 jaar al best lang voor het bestaan voor een bedrijf, maar er zijn zeer veel familiebedrijven die ouder zijn.”