Capco: Vertraging SEPA uitrol gunstig voor banken

22 oktober 2010 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op dit moment wordt SEPA (Single Euro Payments Area) geïmplementeerd door de Europese bankensector. De snelle implementatieplannen van toezichthouders zijn ambitieus, maar banken hebben vooral baat bij verdere vertraging. Dat zegt SEPA-specialist Rob van Bergen, adviseur bij Capco.

Vertraging
SEPA zal één Europese betaalmarkt creëren. De overgang is volgens Van Bergen vergelijkbaar met de introductie van de euro. Zowel banken en bedrijven als consumenten zullen er mee te maken krijgen. De Europese Commissie zou in september met een nieuwe deadline komen, maar door vertragingen bleef deze (opnieuw) uit.

“De bankenlobby is erop gericht een te ambitieuze migratiedatum voor SEPA te vertragen. Dit zijn wel kosten, maar geen opbrengsten. Bovendien is het keihard werken om alles af te krijgen”, aldus Van Bergen. Hij verwacht dat grote Nederlandse banken met kosten van ruim €100 miljoen te maken kunnen krijgen.

Webwinkels
De bedoeling is dat eind 2011 de meerderheid van alle transacties met het SEPA-systeem wordt verwerkt. De Capco adviseur denkt dat deze deadline niet zal worden gehaald, omdat op dit moment minder dan 10% van de transacties met het SEPA-systeem wordt betaald. Bovendien moeten niet alleen banken, maar ook alle (web)winkels hun systeem aanpassen. “Vooral bij de kleinere bedrijven is er een kennistekort”, aldus Van Bergen.

Talrijke problemen
De proberen bij de invoering van SEPA zijn divers. In Nederland, dat voorheen voorop liep bij de invoering maar nu ook vertraging ondervindt, is de complexiteit van de nieuwe rekeningnummers een van de problemen, stelt Van Bergen. Ook de fusie van Fortis en ABN Amro levert moeilijkheden op. Andere landen die overstappen op SEPA hebben weer andere problemen. Van Bergen: “In Portugal en Griekenland heb je bijvoorbeeld op iedere hoek van de straat een zelfstandige bank. Die kunnen de invoering financieel niet bijbenen.” In totaal zullen dertig Europese landen het nieuwe systeem gaan invoeren.