Keukenapparatuur in foodservicebranche krijgt tweede leven

29 januari 2024 Consultancy.nl

In de foodservicebranche is op dit moment geen overzicht van apparatuur die in aanmerking komt voor hergebruik. Ook zijn er geen criteria om betrouwbaarheid te beoordelen en is het overdragen van garanties nog vaak lastig. Upcycle Kitchen, het eerste initiatief van vier consultancybureaus, wil daar verandering in brengen. Het nieuwe platform geeft gebruikte keukenapparatuur een tweede leven.

Het hergebruiken van keukenapparatuur tot de normaalste zaak van de wereld maken – dat is de doelstelling van Upcycle Kitchen. “Dit doen we door gebruikte keukenapparatuur in concepten én uitvragen richting leveranciers tot een vanzelfsprekend alternatief te maken”, legt Roy van der Vleuten uit, een van de initiatiefnemers achter het platform.

Van der Vleuten is mede-eigenaar van Vijverborgh, een ontwerp- en adviesbureau voor de horecasector. Het bureau slaat de handen ineen met Conceptional (een ontwerpbureau voor foodconcepten), Contrast en Hospitality Group (twee consultancybureaus met een focus op de hospitalitysector) om Upcycle Kitchen te lanceren.

Keukenapparatuur in foodservicebranche krijgt tweede leven

Foto: Hospitality Group

“Als consultants hebben we een positie aan de voorkant van veel ontwikkelingen in de branche”, vertelt Van der Vleuten. “Zo ontstond afgelopen jaar het idee om samen met de markt een online platform te ontwikkelen om kennis en ervaring rondom duurzame keukenoplossingen te delen en waarmee een totaaloverzicht wordt verkregen wat er aan re-use-apparatuur in Nederland beschikbaar is.”

Vooral voor keukenapparatuur minder dan vijf jaar oud is het zonde wanneer deze niet langer wordt gebruikt. Deze apparatuur is, volgens de initiatiefnemers, heel goed in te zetten en zuinig in gebruik. Dit brengt de CO2-uitstoot van de sector omlaag, denk aan de uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe apparaten. Tot op heden kwam hergebruik in de praktijk echter maar moeizaam van de grond.

Hergebruik opnemen in bestekken

Upcycle Kitchen zet erop in om bedrijven en organisaties uit te dagen om een minimale eis aan re-use apparatuur op te nemen in hun uitvraag. “Ook willen we het aanbod activeren, dus keukenleveranciers uitdagen om via het platform van Upcycle Kitchen de beschikbaarheid van re-use apparatuur zichtbaar te maken”, aldus Reoewein Niesten, oprichter van Conceptional.

Het streven van de vier samenwerkingspartners is om minimaal 5% re-use-keukenapparatuur in de bestekken op te nemen. Hoeveel re-use-keukenapparatuur daadwerkelijk wordt gebruikt hangt vervolgens af van de animo onder opdrachtgevers.

“Wij hebben daarin een aanjagende rol, de opdrachtgever moet er zelf voor openstaan om aan hun duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen”, zegt Henk Schouten, senior projectmanager bij Hospitality Group. “Wij faciliteren de opdrachtgever door schaalgrootte in re-use-aanbod te realiseren via leveranciers en effectieve criteria aan te reiken voor de beoordeling van de apparatuur.”

Steun van leveranciers en producenten

In het realiseren van dat aanbod hebben de initiatiefnemers al flinke stappen gezet. Toonaangevende keukenleveranciers en -producenten als Nordcap, Metos, Levens Middleby, Bouter, Van Gestel en Schoondergang van Zwanenburg hebben toegezegd de beschikbaarheid van re-use-apparatuur via Upcycle Kitchen zichtbaar te maken.

“We willen het aanbod uit de hele markt activeren en gaan de komende periode actief meer partijen benaderen, want alleen samen kunnen we impact maken”, zegt Tom Rietveld, Hospitality Consultant bij Contrast.

Juridische ondersteuning

De rol van Upcycle Kitchen gaat verder dan enkel het creëren van transparantie en bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Het platform helpt de foodservicebranche ook met de juridische kant van het hergebruiken van apparatuur. Denk aan het overdragen van garanties, of hoe om te gaan met onderhoudsvraagstukken.

Hiervoor is Upcycle Journey een samenwerking aangegaan met Facet, een expert in wet- en regelgeving en circulariteit.

Upcycle Journey

‘Upcycle Kitchen’ is het eerste initiatief van de vier adviesbureaus. Verenigd in de stichting Upcycle Journey, willen ze meer duurzame impact creëren via gezamenlijke ideeën, samenwerkingsverbanden en de kracht van technologie.

“We hebben als stichting géén winstoogmerk”, zegt Van der Vleuten. “Alle inkomsten van de stichting worden gebruikt voor de (door)ontwikkeling van de initiatieven.”