Oud-McKinsey topman Wiebe Draijer wordt RvC-voorzitter van KLM

11 december 2023 Consultancy.nl

Voormalig McKinsey-topman Wiebe Draijer is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van KLM.

De 58-jarige Wiebe Draijer werkte tussen 1992 en 2012 bij McKinsey & Company in Amsterdam. In 2004 werd hij managing partner van de Nederlandse organisatie en twee jaar daarna de hoogste baas van de Benelux-organisatie.

Onder Draijers leiding wist McKinsey zijn positie als een van de belangrijkste strategische consultancybureaus in ons land verder te verstevigen – een positie die het volgens de laatste benchmark nog altijd inneemt.

Wiebe Draijer, Voorzitter RvC, KLM

In 2012 werd Draijer voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Tussen 2014 en 2022 fungeerde hij als bestuursvoorzitter van Rabobank.

Bij KLM is Draijer nu voorgedragen als opvolger van de 65-jarige Cees ‘t Hart, die elf jaar fungeerde als commissaris bij de luchtvaartmaatschappij. De voormalige topman van bierbrouwer Carlsberg en zuivelcoöperatie FrieslandCampina was sinds 2019 voorzitter van de raad.

De voorgenomen benoeming van Draijer wordt gesteund door de raad van commissarissen van KLM, waarin moederbedrijf Air France-KLM een stevige vertegenwoordiging heeft. Op 24 april 2024 moet de aandeelhoudersvergadering van KLM nog groen licht geven.

Eenmaal in zijn nieuwe rol zal Draijer toezicht gaan houden op het bestuur van KLM en nauw toezien op de strategische koers die de luchtvaartmaatschappij vaart.

De raad van commissarissen van KLM bestaat momenteel uit Cees ‘t Hart (voorzitter), François Enaud, Jan-Kees de Jager, Christian Nibourel, Marjan Oudeman, Fleur Pellerin, Pierre-François Riolacci, Benjamin Smith en Janine Vos.

Een turbulente tijd voor de sector

Niet iedereen in de politiek en luchtvaartsector is even gelukkig met de voorgenomen benoeming van Draijer. In zijn tijd bij McKinsey was hij betrokken bij de groei van Schiphol (McKinsey is nog steeds de strategische huisadviseur van de luchthaven).

Reinier Castelein van vakbond de Unie beschrijft de aanstelling als een “bijzondere” benoeming. “Juist Draijer is vanuit McKinsey betrokken geweest bij het beleid van Schiphol onder leiding van Jos Nijhuis, om ongebreideld te groeien zonder het toen afgesproken selectiviteitsbeleid. Juist de afwezigheid van dat beleid maakt dat KLM nu de vruchten plukt van ontevreden omwonenden en de daaruit volgende politieke willekeur.”

Het selectiviteitsbeleid houdt in dat vluchten die Nederland met andere economische centra in de wereld verbinden voorrang hebben op ander zakelijk verkeer en vracht. Ook verlaagde Schiphol de tarieven zodat prijsvechters voet aan de grond konden krijgen in de luchthaven.

KLM en Schiphol zijn momenteel in discussie met de Haagse politiek over het al dan niet laten krimpen van de luchthaven. Volgens de Ondernemingsraad van KLM steunt Draijer het plan van KLM om krimp te vermijden. De raad heeft de hoop uitgesproken dat de voormalige consultant het gesprek met politiek Den Haag weer op gang kan brengen.

In veel verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen staan voorstellen om de luchtvaartsector meer te beteugelen – denk aan zwaardere belastingen, CO2-plafonds, krimp van Schiphol en het dichthouden van het nog altijd niet geopende Lelystad Airport.

“Hopelijk kan Draijer samen met de holding in Parijs optrekken tegen de Haagse willekeur van krimp en torenhoge Nederlandse luchtvaartbelastingen”, zegt Castelein. “Het helpt dat Draijer de weg kent in Den Haag. Maar of hij de op het juiste moment de handschoenen uitdoet als het voortbestaan van de Nederlandse luchtvaart op het spel staat is voor mij een spannende vraag.”