KLM behoort tot wereldtop van luchtvaartmaatschappijen

14 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat zijn de beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld? Luchtvaartplatform Airline Passenger Experience Association (APEA) en adviesbureau Yates & Partners (Y&P) zochten het uit. KLM behoort wederom tot de wereldtop.

De studie van de twee organisaties bestaat uit twee onderdelen. Voor het eerste – verzorgd door APEA – vroegen de onderzoekers meer dan 1 miljoen passagiers naar hun reiservaringen bij zo’n 600 luchtvaartmaatschappijen.

De respondenten werden gevraagd om allerlei aspecten van hun vliegreizen te beoordelen. Denk aan de stoelen en beenruimte, het eten en drinken, het entertainmentsysteem aan boord, de vriendelijkheid van het personeel en de stiptheid van de vluchten.

KLM behoort tot wereldtop van luchtvaartmaatschappijen

Voor het tweede deel van het onderzoek beoordeelde Y&A de maatschappijen op allerlei andere aspecten, zoals duurzaamheid en veiligheid. Na het samenvoegen van beide onderzoeksonderdelen bleef een groep van acht vliegtuigmaatschappijen over. Zij mogen zichzelf ‘world class’ noemen, aldus de onderzoekers.

Hollands glorie

Net zoals vorig jaar is KLM – met thuisbasis Schiphol – lid van dit selecte gezelschap, waarbinnen geen hiërarchisch onderscheid is gemaakt. “KLM-medewerkers waren oprecht, vriendelijk en behulpzaam naar al hun gasten”, aldus de onderzoekers. “Deze kwaliteiten zijn een integraal onderdeel van de KLM-servicecultuur.”

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij werd in 1919 opgericht door Albert Plesman. De organisatie fuseerde in 2004 met Air France (omzet fusiebedrijf 2022: €26,4 miljard). Sindsdien worden aandelen Air France-KLM verhandeld, maar de beide maatschappijen vliegen nog steeds onder hun eigen naam.

Overige world class-leden

KLM deelt de eer met zeven andere vliegmaatschappijen – vrijwel allen afkomstig uit Azië en het Midden-Oosten.

Het uit Dubai afkomstige Emirates werd in 1985 opgericht door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens het afgelopen fiscale jaar (2022-2023) zette Emirates (omgerekend) ruim $32,6 miljard om.

Lees ook: Emirates opent KCC in Boedapest na advies van BCI.

Japan Airlines zag in 1951 het levenslicht. Het gaat de facto om de opvolger van het vooroorlogse Japanse luchtvaartbedrijf Dai Nihon Koku. In 2022 bedroeg de omzet van Japan Airlines ruim $9 miljard.

Qatar Airways, opgericht in 1993, is volledig eigendom van de overheid van Qatar, alwaar het zijn thuisbasis heeft in hoofdstad Doha. Tijdens het afgelopen fiscale jaar zette Qatar Airways een slordige $21 miljard om.

Saudia werd in 1945 opgezet door het ministerie van Defensie van Saoedi-Arabië. Afgelopen boekjaar zette de vlieger ruim $28 miljard om. Net als KLM is Saudia lid van de welbekende luchtvaartalliantie SkyTeam.

Het in 1947 opgerichte Singapore Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Aziatische stadsstaat Singapore. Afgelopen boekjaar zette de organisatie bijna $18 miljard om.

Turkish Airlines – met Istanbul als thuisbasis – werd opgericht in 1933, ongeveer tien jaar na de val van het Ottomaanse rijk. Tijdens het afgelopen fiscale jaar wist Turkish Airlines zo’n $18,5 miljard om te zetten.

Net als KLM, maakten deze zes maatschappijen bij de vorige editie van het onderzoek ook deel uit van de world class-groep. De enige nieuwkomer is het Chinese Xiamen Airlines, dat werd opgericht in 1984. In 2022 behaalde de luchtvaartmaatschappij een omzet van $2,8 miljard.