Boeren willen investeren in duurzame energie maar lopen tegen belemmeringen aan
De meerderheid van de Nederlandse boeren wil best investeren in duurzame energie, maar tegelijkertijd zien ze nog de nodige beren op weg. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Nieuwe Oogst.
Voor de studie, in opdracht van belangenbehartiger Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), ondervroegen de onderzoekers bijna 1.300 Nederlandse boeren. De meerderheid van hen merkt de effecten van klimaatverandering op hun bedrijf.
Voedselproductie en weersomstandigheden hangen nauw met elkaar samen. Door de wereldwijde klimaatverandering zijn er veel meer weerextremen. Denk bijvoorbeeld aan hittegeloven en periodes waarin het zéér veel regent. De oogst lijdt uiteraard onder beide type weerextremen.
Overstappen op duurzame energie is een manier om klimaatverandering tegen te gaan. Uit het onderzoek van Nieuwe Oogst blijkt dat twee derde van de boeren (66,2%) hier (zeer) positief tegenover staat. Slechts 6,9% van de Nederlandse boeren is (zeer) negatief over duurzame energie.
De wil is er
Meer dan de helft van de boeren (56,5%) overweegt om te investeren in duurzame energie. Veruit de belangrijkste motivatie daarvoor is echter niet het beperken van klimaatverandering (30,7%), maar het realiseren van kostenbesparingen (67,9%).
Verder zegt 46,3% van de Nederlandse boeren te investeren in duurzame energie om minder afhankelijk te zijn van de fluctuerende energieprijzen. Hiermee samenhangend laat 18,2% weten te investeren in duurzame energie om minder afhankelijk te zijn van energie uit het buitenland.
Al met al is een groot deel van de boeren dus wel te porren voor duurzame energie, vertelt Olof van der Gaag, voorzitter van NVDE. “Daar ben ik blij om: de samenwerking tussen boeren en partijen uit de duurzame energiesector levert beide veel voordelen op.”
Beren op de weg
Niettemin ziet twee derde van de Nederlandse boeren (66%) nog wel een aantal belemmeringen voor het toepassen van duurzame energie en energiebesparingen binnen hun bedrijf. Zo geeft 70% aan dat het overheidsbeleid op dit vlak te onvoorspelbaar is.
Ander veelgenoemde obstakels zijn het overvolle stroomnet (61,3%), het trage vergunningsverleningsproces (37,4%) en een gebrek aan financieringsmogelijkheden (24,1%).
Volgens Van der Gaag is het van groot belang dat de Nederlandse overheid zich inzet om dit soort belemmeringen zo snel mogelijk weg te nemen. “Dat stelt de boeren in ons land in staat om een zo’n groot mogelijke bijdrage te leveren aan de energietransitie.”
Edwin Michiels, Portefeuillehouder Natuur, Klimaat & Energie bij agrarische werkgeversorganisatie LTO, voegt toe dat Nederlandse boeren de afgelopen jaren reeds een forse bijdrage aan de productie van duurzame energie hebben geleverd.
“Maar de waardering daarvoor komt niet tot nauwelijks terug in klimaatbeleid van de overheid”, merkt hij op. “Gunstigere randvoorwaarden en het wegnemen van belemmeringen kunnen boeren en tuinders stimuleren hier nóg meer in te investeren.”