Rik Weeting gestart als adviseur bij Common Eye

14 november 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Common Eye heeft een nieuwe organisatieadviseur aangesteld: Rik Weeting. Naast adviseur is hij ook docent, theatermaker, trainingsacteur, dagvoorzitter en podcastmaker.

Rik Weeting maakt de overstap naar Common Eye vanuit SLO, het landelijk expertisecentrum dat zich richt op de ontwikkeling van het curriculum in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Daar was hij ruim drie jaar actief als onderwijsontwikkelaar kunst en cultuur.

In zijn vroege loopbaan werkte Rik jarenlang als theatermaker, cultuurcoördinator, theaterdocent, docent CKV en Kunst Algemeen in het voortgezet onderwijs. Ook treedt hij regelmatig op als dagvoorzitter en bijeenkomstontwerper voor diverse nationale en interne evenementen.

Rik Weeting gestart als adviseur bij Common Eye

Vanuit zijn recente rol bij SLO voerde Rik verschillende werkzaamheden uit. Zo was hij actief als secretaris bij de commissie voor de herziening van de syllabus drama vmbo, lid van de werkgroep vakkenstructuur kunstvakken 2022 en betrokken bij handreikingen, podcasts en het SLO-vakportaal kunst en cultuur. Ook ondersteunde hij intern bij professionalisering en bevorderde het gebruik van tools voor curriculumontwikkeling.

Ook was hij actief als projectleider binnen de pilot praktijkgerichte programma’s, waarin hij verantwoordelijk was voor de ondersteuning van de 140 pilotscholen, waaronder het organiseren van landelijke bijeenkomsten.

Rik zet zich dan ook graag in voor samenwerkingsvragen binnen het onderwijs, zoals de vorming van onderwijsregio’s. Door zich aan te sluiten bij Common Eye krijgt hij nu ook de kans om in andere segmenten actief te worden, zoals het sociaal domein.

Common Eye is een adviesbureau dat zich volledig toelegt op het gebied van samenwerken en het faciliteren en verbeteren van samenwerkingsprocessen. Onder de klantenkring zijn vooral gemeenten, provincies, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en vooraanstaande bouwbedrijven te vinden.

Gezamenlijk verhaal

Rik gaat aan de slag als Adviseur samenwerken. “In samenwerken is gedoe onvermijdelijk”, zegt hij over het vakgebied. “Wij hebben vaak de neiging het gedoe te spannend en beladen te maken. Mijn ervaring als theatermaker en trainingsacteur zet ik graag in om het luchtig te houden en te zoeken naar verrassende en creatieve oplossingen, zonder het hittepunt uit de weg te gaan.”

Als theatermaker weet hij als geen ander hoe hij verhalen kan creëren en vertellen. Ook beseft hij hoe belangrijk een gedeeld verhaal is voor een goede samenwerking: “Een geslaagde samenwerking start met een gedeelde ambitie, een gezamenlijk verhaal van de betrokken organisaties.”

“Een goed narratief verbindt en geeft richting”, legt Rik uit. “Voor het creatieve proces om tot dit gezamenlijke verhaal te komen maak ik gebruik van verschillende werkvormen, waarbij ik naast bestuurders of directieleden ook andere direct betrokkenen het podium geef. Natuurlijk in overleg met en in het belang van de opdrachtgever.”

Common Eye reageert verheugd op de komst van Rik. “Zijn rijke ervaring als procesregisseur, docent, theatermaker en trainingsacteur kleurt zijn perspectief op de dynamiek van menselijke interactie en samenwerking. Met zijn brede achtergrond in het onderwijs, curriculumontwikkeling, bedrijfswetenschappen en theater, voegt Rik een nieuwe dynamiek toe aan ons team.”