Birch helpt faculteit van Universiteit Leiden bij strategisch plan
De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden heeft een nieuw strategisch plan gelanceerd. Het plan werd ontwikkeld in samenwerking met consultants van Birch.
De nieuwe strategie, die ‘Verbinden vanuit nieuwsgierigheid’ als belangrijkste thema voert, werd gisteren bekendgemaakt door decaan Jasper Knoester, tijdens de opening van het nieuwe academische jaar.
“Onze strategie is sterk gericht op de gemeenschap die we willen zijn, de manier waarop we samen willen werken en studeren, en de manier waarop we willen dat deze organisatie werkt en zich ontwikkelt”, zei Knoester.
Volgens Knoester was het hoog tijd dat de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen de tijd nam om goed na te denken over diens missie en strategie. Het laatste strategische plan dateerde immers van tien jaar geleden. “De wereld om ons heen verandert voortdurend en zelfs als we van tradities houden, moeten we ons aan die veranderingen aanpassen.”
Het plan fungeert volgens hem als een “leidraad en kompas”, dat het management helpt om beslissingen te nemen die nodig zijn om de faculteit naar een succesvolle toekomst te gidsen. “Welke rol willen we als faculteit spelen in deze veranderende wereld? Wat voor organisatie willen we zijn voor onze medewerkers en studenten? En hoe passen we binnen de universiteit? Dat beschrijven we in ons strategisch plan.”
Een reis
Het creëren van het strategische plan was volgens Knoester een prachtige reis, waar veel mensen bij betrokken waren. Het proces werd ondersteund door consultants van adviesbureau Birch.
Saskia Vogelaar, senior adviseur bij Birch, over het proces: “Het was een mooi proces waarbij we maximaal hebben ingezet op betrokkenheid van alle lagen binnen de faculteit, van student, stafmedewerker tot wetenschappelijk directeur. Als startpunt voor het bouwen van een mooie community.”
“Zonder de input van alle betrokkenen was de nieuwe strategie er niet geweest. Ik kan hen niet genoeg bedanken”, aldus Knoester, die aangeeft dat het proces van het samenbrengen van alle stakeholders goed liet zien hoe ze graag in deze faculteit willen werken. “We willen mensen van verschillende instituten, afdelingen, opleidingen, carrièrestadia en verschillende rollen in de faculteit met elkaar verbinden.”
“Laat hen nieuwsgierig zijn naar elkaars interesses en expertises, ideeën uitwisselen en naar elkaar luisteren. Laat ze gedijen op wat ons bindt: een passie voor wetenschap. Zo geven we onze ideeën over de toekomst van de faculteit vorm.”
Hoe nu verder?
“Voor elk gebied zijn plannen en actielijnen voor de komende jaren beschreven”, licht Knoester toe. “En die gaan we niet allemaal tegelijk oppakken. We hebben vijf jaar de tijd. Er komt een uitvoeringsagenda, waarin we afspreken wat we wanneer gaan doen. Het belangrijkste daarbij is dat we het samen doen. Ik kijk er enorm naar uit.”
Strategisch plan Universiteit Leiden 2022-2027
Het strategische plan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen is onderdeel van de bredere strategie van de Universiteit Leiden. De 5-jarige strategie is vorig jaar door collegevoorzitter Annetje Ottow gelanceerd en heeft als titel ‘Vernieuwen en verbinden’.
De Universiteit Leiden werd opgericht in 1575 en is daarmee een van Europa’s oudste universiteiten. De universiteit heeft zeven faculteiten en is gevestigd in Leiden en Den Haag.