Brad Pitt verfilmt rol van IBM tijdens de Holocaust

09 november 2012 Consultancy.nl

Brad Pitt heeft plannen om een film uit te brengen over de rol van IBM tijdens de Holocaust. De film wordt gebaseerd op het boek ‘IBM and the Holocaust’, dat geschreven is door Edwin Black. In het boek beschrijft de auteur hoe de Amerikaanse computergigant meehielp aan een van de duisterste hoofdstukken van de menselijke geschiedenis. De IT dienstverlener heeft uiteraard laten weten dat het niet blij is met de plannen van de Amerikaanse superster.

De film verdiept zich in hoe verschillende IT consultants en onderzoekers van de Duitse tak van IBM het Hitler regime hielpen met het efficient uitvoeren van volkstellingen.

Ponskaarten ontwikkeld door IBM
In januari 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. Drie maanden later kondigde hij een nationale volkstelling aan. Naar buiten toe werd de volkstelling verpakt als “in het belang van de economie”, maar met de actie had Hitler maar een doelstelling: het identificeren van joden, zigeuners en overige etnische groepen. De grote uitdaging lag in de snelheid en precisie die Hitler eiste, zo wilde hij binnen twee weken complete regio's in kaart hebben gebracht. Hitler werd geholpen door Willy Heidinger, een aanhanger van het Hitler regime en topman van de Duitse dochteronderneming van IBM (Dehomag).

Duitse onderzoekers van IBM ontwikkelde ponskaarten, kaarten waarmee de miljoenen inwoners konden worden gesorteerd op o.a. nationaliteit, religie, beroep, leeftijd en woonadres. De CEO van IBM, Thomas Watson, was zelf ook op de hoogte van het project. Zo vloog hij in october 1933 zelf naar Duitsland om $1 miljoen te investeren in het project. Tussen 1933 en 1939 werd het overgrote deel van inwoners van Duitsland geinventariseerd via de ponskaarten. En na de inval op Polen in september 1939 werd ook een volkstelling onder de Poolse bevolking gehouden.

Brad Pitt - IBM and the Holocaust

Met de technologie van IBM kon het Hitler regime de ‘big data’ op ongekende efficiente wijze analyseren. “De aanpak en technologie, geleverd door IBM, speelde een cruciale rol in het identificeren van joden en overige etnische groepen” aldus Edwin Black in zijn boek.

Eind jaren ’30 was Duitsland gegroeid tot de grootste omzetmarkt van IBM na thuisland Amerika.

Reactie van IBM
Toen het boek uitkwam ontkende noch bevestigde IBM de aantijgingen. In een reactie liet het destijds weten dat het nog weinig informatie heeft over deze zwarte periode in haar geschiedenis omdat “documenten tijdens de oorlog zijn vernietigd of verloren gegaan”. Beschikbare documenten zijn jaren geleden overhandigd aan een academische instelling in Stuttgart.

Dit artikel is gebaseerd op het boek 'IBM and the Holocaust’ geschreven door Edwin Black.

Nieuws

Meer nieuws over