Bisnez: Excel en Access populairste management tools

16 april 2010 Consultancy.nl

Nederlandse organisaties zijn sterk intern gericht en hebben nauwelijks aandacht voor de lange termijn. Het management is vooral bezig met het sturen op de kwartaalcijfers. De afgelopen 10 jaar konden bedrijven met noodingrepen (reorganisaties, bezuinigingen) het bedrijf redden, maar de huidige economische crisis vraagt om een andere blik van het management. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor managementinformatie. Dat blijkt uit het rapport ‘Versterken van de Voorspelbaarheid’ van adviesbureau Bisnez Management.

Het onderzoek is gehouden onder 105 zakelijke beslissers van Nederlandse organisaties.

Van reageren naar ageren
In het rapport geven respondenten aan het steeds belangrijker wordt dat managers tijdig signalen in de omgeving herkennen, die uiteindelijk impact op het bedrijf kunnen hebben. Maar uit het onderzoek komt naar voren dat ‘slechts’ 1 op de 3 organisaties informatie krijgt over veranderingen in de omgeving. Gevolg is dat bedrijven worden verrast door onverwachte ontwikkelingen, waarna vaak niets anders rest dan brandjes blussen. “Het is het verschil tussen ageren en reageren” aldus Frans den Boer, directeur bij Bisnez Management.

Managementinformatie tools
Van alle managementinformatie blijft een maatwerk variant van Excel of Access het populairst. 44% van de bedrijven gebruikt deze tools voor managementinformatie, met name omdat het eenvoudig is om op verzoek van het MT kleine nuances uit te lichten. BI tools zijn in opkomst, maar respondent blijven toch kritisch.  Zo wordt de grote afhankelijkheid van externe partijen als een groot nadeel van BI-tools gezien. Ook is de techniek van de tools nog beperkt - BI-tools zijn niet zo flexibel en intuïtief als door de leveranciers wordt toegedicht.

Bisnez Management - Managementinformatie tools

Nieuws