Daling van hypotheekomzet komt tot een halt

23 augustus 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aan de krimp van de Nederlandse hypotheekmarkt is voorlopig een halt gekomen. Na drie negatieve kwartalen op rij wist de markt in het afgelopen kwartaal met 5,6%% te groeien.

Na een piek medio 2022 is de hypotheekmark in een vrije val gekomen – de waarde is bijna gehalveerd tot €24 miljard. De daling is vooral toe te schijven aan de stijgende rente en de toegenomen onzekerheid in de markt, zo blijkt uit onderzoek van IG&H.

De rebound heeft volgens de onderzoekers te maken met twee factoren. Starters grijpen hun kansen in een markt die minder verhit is, en het aantal mensen dat hun hypotheek over- en bijsluit is ook gestegen.

Hypotheekmarktontwikkeling

Al met al steeg de hypotheekomzet in het tweede kwartaal van 2023 met 5,6% naar €25 miljard. Het aantal afgesloten hypotheken door starters nam met 13,1% toe naar €7,1 miljard, het aantal over- en bijsluiters steeg met 4,5%.

Ondanks het herstel ligt de markt er nog steeds een stuk slechter voor dan een jaar geleden. De kwartaalomzet van €25 miljard is 45% lager dan twaalf maanden terug.

De prijs van een gemiddelde woning kwam in het tweede kwartaal uit op €434.000. Ten opzichte van het vorige kwartaal is de prijs met -1,1% gedaald. De prijsdaling is het sterkst in de provincie Utrecht (-9,0%) gevolgd door de provincie Noord-Holland (-7,9%). De geringste waardedaling vond plaats in de provincies Limburg (-2,3%) en Overijssel (-2,4%).

Ontwikkeling gemiddelde hypotheeksom per type sluiter

De gemiddelde hypotheeksom is met -1,7% gedaald, van €387.000 naar €381.000. Deze daling is volgens de onderzoekers te danken aan de lagere huisprijzen en de afgenomen kredietruimte als gevolg van de gestegen rente.

Het aanbiederslandschap is amper gewijzigd. De drie grootbanken – Rabobank, ING en ABN Amro – hebben samen de helft vande markt in handen. Daarna komen partijen als NN, Aegon, NIBC, Achmea, en Volksbank.

Onderzoeker IG&H is een toonaangevend consultingfirma uit Utrecht. Het bureau heeft meer dan 300 medewerkers in binnen- en buitenland en behoort tot een van de leidende adviseurs in de bankensector.