Kwartaalomzet hypotheekmarkt €16 miljard lager dan vorig jaar

23 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse markt voor hypotheken is ten opzichte van een jaar geleden behoorlijk ingezakt. In het eerste kwartaal van 2023 is voor €24 miljard aan hypotheken verleend, €16 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van IG&H.

De daling in de hypotheekomzet komt niet als een verrassing. Door de trage economie neemt de animo van mensen om een nieuw huis te kopen af. Deze trend is al maanden zichtbaar, vanaf het tweede kwartaal van 2022 is de krimp in de hypotheekmarkt ingezet.

Met een kwartaalomzet van €24 miljard is de sector terug op het niveau van 2018. Ook het totaal aantal verstrekte hypotheken ligt op eenzelfde niveau als vijf jaar geleden.

HypotheekmarktontwikkelingNaast de economische onzekerheid zorgt ook de hoge rente voor een lagere koophonger. “De hoge rentestand, met als gevolg een lager maximum te lenen hypotheekbedrag, zorgt onder alle typen sluiters voor onzekerheid. Hierdoor worden minder huizen verkocht en dus minder hypotheken afgesloten”, aldus Chris van Winden, Director bij IG&H.

Alle soorten kopers zijn terughoudender. Het aantal afgesloten hypotheken door starters daalde met 11,6% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. Bij de doorstromers was er een daling van -23,2%. Bij over- en bijsluiters is de teruggang het meest zichtbaar: namelijk -73,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

“Dit is te verklaren doordat in de eerste helft van 2022 veel over- en bijsluiters hun hypotheek hebben afgesloten vanwege de lage rente, waardoor een enorme piek in hypotheekomzet ontstond binnen deze categorie. De rentestijging die daarna is ingezet zorgt voor een groot contrast tussen deze twee jaren”, zegt Van Winden.

Aantal hypotheken per type sluiter

Volgens IG&H is de gemiddelde koopprijs van huizen in het eerste kwartaal gedaald, met rond de 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Gisteren brachten het CBS en het Kadaster een vergelijkbare constatering naar buiten.

De gemiddelde hypotheeksom bedraagt momenteel €387.000 (exclusief losse overbruggingshypotheken). De grootste hypotheekverstrekkers zijn de grootbanken (Rabobank, ABN Amro en ING) en twee verzekeraars die ook actief zijn in het hypotheeksegment: Aegon en NN Group. De vijf partijen bedienen de markt met verschillende labels.