JBR en PwC begeleiden overname van Kramer Group door QTerminals

23 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Qatarese QTerminals Group heeft een meerderheidsbelang genomen in Kramer Group, een Nederlandse aanbieder van geïntegreerde logistiek- en containerdiensten.

Kramer Group is de enige onafhankelijke terminal op de Maasvlakte en een van de weinige multi-user depot terminals in de Rotterdamse haven. Het bedrijf biedt uiteenlopende diensten aan de terminals op de Maasvlakte en de Eem-/Waalhaven – denk aan handling en opslag, containerontwikkeling en tal van logistieke diensten.

Met de verkoop aan QTerminals Group komt het familiebedrijf voor 90% in handen van de Qatari.

PwC en JBR begeleiden overname van Kramer Group door Qatari

Kramer Group werd 60 jaar geleden opgericht door Marcel Kramer. Het bedrijf was hiervoor in eigendom van de oprichter (die onlangs is overleden) en zijn vier kinderen. Zij behouden een belang van 10% in het bedrijf.

“We zijn zeer verheugd over deze belangrijke mijlpaal in de reis van ons familiebedrijf”, laat CEO André Kramer weten in reactie op de overname. “Door samen te werken met QTerminals kunnen we onze horizon verbreden en onbenutte kansen verkennen. Tegelijkertijd kunnen we onze cultuur, organisatie, kernteam en onze toewijding aan het leveren van superieure kwaliteitsdiensten aan onze klanten in bijna alle aspecten van containerlogistiek behouden.”

Voor QTerminals vormt de overname van de Kramer Group een strategische mijlpaal in zijn diversificatieagenda. Eerder nam het bedrijf al belangen in de haven van Akdeniz in Turkije (2021) en de haven van Olvia in Oekraïne (2021).

“De deal breidt onze aanwezigheid uit naar Europa’s grootste haven. Het vult ons bestaande netwerk aan, biedt nieuwe zakelijke kansen evenals een robuust aanbod van waardetoevoegende diensten”, geeft Neville Bissett aan, CEO van QTerminals.

De financiële voorwaarden rondom de deal zijn niet bekendgemaakt. In het afgelopen boekjaar genereerde Kramer Group een omzet van €67 miljoen en een winst van €11 miljoen.

Dealmakers

Het overnametraject werd begeleid door M&A-consultants van JBR en PwC.

JBR trad op als exclusieve financiële adviseur van Kramer Group “We hebben de aandeelhouders gedurende het hele proces bijgestaan”, vertelt Rick ter Maat, partner bij JBR. “We zijn er trots op betrokken te zijn geweest bij deze transactie.”

QTerminals schakelde op zijn beurt PwC in als financieel adviseur. Het dealteam bestond uit leden van PwC-organisaties in de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland. “Deze deal toont de kracht aan van het internationale netwerk van PwC, waarmee we het allerbeste advies kunnen geven over grensoverschrijdende transacties”, laat Jorn van Etten weten, partner bij PwC in Nederland.

Zowel PwC als JBR heeft een bewezen staat van dienst in het maritieme dealmaking-landschap.

JBR uit Zeist trad eerder op als adviseur bij de verkoop van het Nederlandse containerterminalbedrijf RST aan investeerders Blue Ocean en Crestline Investors. Ook ondersteunde het Royal Boskalis bij de overname van geotechbedrijf Horizons Group in de Verenigde Arabische Emiraten.

PwC beschikt over M&A-experts in meer dan 100 landen wereldwijd en behoort tot de meest actieve dealmakers ter wereld. Het bedrijf heeft ook teams die advies geven over fiscale, technologische en juridische aspecten van transacties.