Gilead sluit contract van $800 miljoen af met Cognizant

16 augustus 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

IT-dienstverlener Cognizant heeft een nieuwe megadeal gesloten met Gilead, een biofarmaceutisch bedrijf waarmee het al jarenlang samenwerkt.

Gilead is een biotechnologiebedrijf dat geneesmiddelen levert ter voorkoming en behandeling van levensbedreigende ziekten, waaronder HIV, virale hepatitis en kanker. Het met zijn hoofdkantoor in Californië gevestigde bedrijf opereert in meer dan 35 landen en verkoopt zijn producten wereldwijd. Met meer dan 18.00 medewerkers draaide de farmaceut vorig jaar een omzet van ruim $27 miljard.

De samenwerking tussen Gilead en Cognizant voert terug naar het jaar 2020, toen het Amerikaanse bedrijf de IT-dienstverlener aan boord haalde ter ondersteuning van een aantal digitale transformatie-initiatieven. De focus van de werkzaamheden lag vooral op de commerciële afdelingen (klantbeleving) en de R&D-afdeling (productlanceringen).

Gilead sluit contract van $800 miljoen af met Cognizant

De samenwerking is nu aanzienlijk uitgebreid door het sluiten van een wereldwijde overeenkomst. De nieuwe deal wordt geschat op een totale waarde van $800 miljoen, verspreid over de komende vijf jaar.

Gedurende die periode wordt Cognizant verantwoordelijk voor het beheer van de wereldwijde IT-infrastructuur en de diverse platforms, applicaties en het advance analytics-aanbod van Gilead. Met de hulp van Cognizant kan Gilead zijn digitale ambities versnellen.

“Cognizant heeft ons de afgelopen jaren geholpen bij het bevorderen van onze digitale transformatiereis, en zorgde daarbij voor stabiele en veilige operaties. We kijken ernaar uit om deze samenwerking uit te breiden naar de volgende fase”, aldus Marc Berson, Senior Vice President en Chief Information Officer bij Gilead.

Belangrijke IT-vernieuwingen waar de twee bedrijven aan zullen werken richten zich onder meer op het verbeteren van de IT-support voor de ruim 18.000 interne gebruikers in meer dan 40 landen wereldwijd, het uitbreiden van het gebruik van de cloud voor applicaties en systemen, het introduceren van kunstmatige intelligentie en generatieve AI voor betere besluitvorming, en het creëren van een meer datagedreven organisatie.