Cyberveiligheid afstemmen op bedrijfsdoelen levert veel voordeel op

19 september 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisaties die hun cyberveiligheidsbeleid in lijn brengen met hun bedrijfsdoelen ontsluiten verschillende voordelen. Dat blijkt uit onderzoek van Accenture.

Voor zijn studie ondervroeg het adviesbureau meer dan 3.000 security executives en leidinggevenden (zoals CEO’s en CFO’s) van uiteenlopende bedrijven uit vijftien landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland.

Ruim de helft van de organisaties begint volgens Accenture in te zien dat het belangrijk is om cyberveiligheid vanaf het prille begin te waarborgen binnen digitale transformatie-inspanningen. 53% geeft aan dat het thema is belegd binnen het kern-transformatieteam. Ook vindt 53% dat cybersecurity vereist is bij het ontwerp van nieuwe oplossingen.

Cyberveiligheid afstemmen op bedrijfsdoelen levert veel voordeel op

Nicole van Det, Country Managing Director van Accenture Nederland, is niet verbaasd dat organisaties steeds meer belang hechten aan cyberveiligheid. “Innovatieve, digitale technologieën zoals generatieve AI ontsluiten voordelen, maar leveren organisaties op het gebied van cybersecurity ook uitdagingen op.”

Volgens Van Det worden deze uitdagingen versterkt door complexe wetgeving, geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid. “Om veerkracht in deze dynamische tijden te waarborgen, is het cruciaal dat organisaties cybersecurity stevig integreren in hun digitale transformatie-inspanningen.”

En dat levert ook veel voordelen op, schrijft Accenture. Zo hebben organisaties die hun cyberbeveiligingsbeleid nauw afstemmen op hun bedrijfsdoelen 18% meer kans om omzetgroei te realiseren en hun marktaandeel te vergroten. Daarnaast zijn ze kansrijker om de klanttevredenheid en de productiviteit van werknemers te verbeteren.

Cyberveiligheid afstemmen op bedrijfsdoelen levert veel voordeel op

Dat heel wat organisaties bezig zijn met het afstemmen van hun cybersecuritybeleid op hun bedrijfsdoelen, betekent niet dat er geen ruimte voor verbetering is, zegt Tim Reijnders, Security Lead bij Accenture Nederland. “Meer dan 60% blijft het slachtoffer van succesvolle cyberaanvallen van buitenaf.”

Cyber transformers

Bovendien lukt het maar 30% van de organisaties om hun digitale transformatie te versnellen met cyberveiligheid. Wat deze groep bedrijven – door Accenture bestempeld als ‘cyber transformers’ – onderscheidt van de meerderheid, is onder meer dat zij hun cybersecurityteams van het begin betrekken bij het ontwikkelen van de bedrijfsdoelen.

Ook in verwante aspecten blinken deze cyber transformers uit. Zo hebben ze bijna zes keer zoveel kans om een effectievere digitale transformatie te realiseren.

Cyberveiligheid afstemmen op bedrijfsdoelen levert veel voordeel op

Kijkend naar wat deze cyber transformers gemeen hebben, constateren de onderzoekers dat ze het gemiddeld genomen goed doen op het gebied van risicomanagement. Daarbij profiteren ze van drie “toonaangevende” werkwijzen.

Ten eerste hebben ze een cyberrisico-raamwerk volledig geïntegreerd in hun bedrijfsrisicomanagementprogramma. Daarnaast hebben ze duidelijke afspraken gemaakt over cyberbeveiligingsoperaties. In het geval van digitale calamiteiten ontstaan zo minder snel misverstanden en kan snel worden gehandeld. 

Tot slot kijken cyber transformers holistisch naar cyberveiligheidsrisico’s. Een voorbeeld hiervan? Ze nemen dit soort risico’s veel nadrukkelijker mee in hun evaluatie van de algemene bedrijfsrisico’s.