Een derde van de Nederlandse bedrijven verlaagt cybersecuritybudget

21 februari 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan één op de drie Nederlandse bedrijven heeft dit jaar zijn cyberveiligheidsbudget verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC.

Voor hun studie spraken de experts van het Big Four-kantoor met meer dan 3.500 bestuurders van organisaties uit de hele wereld. Uit die gesprekken komt naar voren dat 65% van deze ondernemingen zijn cybersecuritybudget voor 2023 heeft verhoogd. 

In ons land gaat het om 49% van de bedrijven, meldt PwC in zijn rapport, terwijl maar liefst 35% van de Nederlandse organisaties zijn cyberveiligheidsbudget voor dit jaar heeft verlaagd. Ter vergelijking: het mondiale gemiddelde blijft steken op circa 16% – een fors verschil dus. 

How is your organisation’s cyber budget changing in 2023

Toch betekent dat niet direct dat ondernemingen uit ons land minder belang hechten aan cybersecurity. “Veel Nederlandse respondenten gaven aan dat hun budget niet de juiste weerspiegeling is van hun cyberprioriteiten”, laten de onderzoekers weten.

“Bestuurders van Nederlandse bedrijven lijken vaker dan hun West-Europese collega’s onzeker over de waarde van het werk van hun cybersecurityteams”, voegt Angeli Hoekstra toe, cybersecurityspecialist bij PwC. “Het succes van deze teams zit in wat er niet gebeurt, dit is niet gemakkelijk aan te tonen.” 

Dit verklaart mogelijk waarom de cybersecuritybudgetten in ons land relatief vaak dalen. Als de cyberteams hun werk goed doen loopt alles op rolletjes, zonder dat dit opvalt. Het is dan logischerwijs moeilijk om sceptische bestuurders te overtuigen van de relevantie van cyberteams. 

How organisations set their cyber budgets

“Het valt op dat een groot deel van de bestuurders niet goed weet wat er gepresteerd is”, geeft Hoekstra aan. “Het is voor bedrijven daarom belangrijk om hun cyberinspanningen zichtbaarder te maken, zodat het budget effectief wordt toegewezen en de toegevoegde waarde van cyberprestaties wordt erkend.” 

Budgettering

Voor zijn onderzoek keek PwC ook naar de manier waarop organisaties over de hele wereld hun cybersecuritybudgetten bepalen. De populairste manier om dit te doen? De hoogte van het budget definiëren als een zeker percentage van de totale IT- en automatiseringsuitgaven (38%). 

Enkele andere manieren die bij bedrijven in zwang zijn om de hoogte van hun cyberveiligheidsbudget vast te stellen? Aan de hand van een percentage van de totale IT-uitgaven (24%) of als percentage van de omzetgroei (15%).

Aandachtspunten

Verder stelden de onderzoekers vast op welke aspecten Nederlandse bedrijven zich kunnen richten om hun cyberveiligheidsniveau te verbeteren. Meer bewustzijn creëren onder medewerkers en het vereenvoudigen van de beschikbare technologieën zijn hier twee belangrijke aandachtspunten. 

Het aantrekken van voldoende nieuw cybertalent is eveneens een uitdaging voor Nederlandse organisaties. Een verwant aandachtspunt speelt op mondiaal niveau. Zo is wereldwijd sprake van een enorm tekort aan ervaren cyberprofessionals, laat Hoekstra weten. 

“Dit kan alleen worden opgelost door stevig te blijven investeren in (om)scholing en samenwerkingen tussen bedrijven. Dat toch een aanzienlijk deel van de Nederlandse executives aangeeft te willen besparen op cyber, mag niet ten koste gaan van de benodigde investeringen die nodig zijn om de criminelen voor te blijven.” 

Ransomware

Voor veel Nederlandse bedrijven speelt daarnaast nog een ander belangrijk aandachtspunt. Zo lopen tal van ondernemingen uit ons land in vergelijking met hun concurrenten uit andere West-Europese landen achter in hun bescherming tegen ransomware-aanvallen, die een groot cyberrisico vormen. 

Ransomware is software die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. En pas als losgeld wordt betaald, heffen hackers de blokkering of versleuteling op, wat behoorlijk in de papieren kan lopen (denk aan honderdduizenden tot miljoenen euro’s). 

Het is overigens niet de eerste keer dat een adviesbureau concludeert dat Nederlandse bedrijven onvoldoende zijn voorbereid op ransomware-aanvallen. Zo bracht Dialogic eind vorig jaar aan het licht dat veel middelgrote en kleine ondernemingen het risico en de gevaren ervan onderschatten.