Vijf cybersecuritydreigingen voor de gezondheidszorg
De zorg is door de hoeveelheid persoonlijke informatie die de sector bewaart een belangrijk en winstgevend doelwit voor criminelen. Maar wat zijn de meest voorkomende cyberrisico’s voor de branche? Experts van Grant Thornton delen vijf veelvoorkomende cyberbedreigingen van dit moment.
1: Ransomware-aanvallen
Ziekenhuizen zijn een aantrekkelijk doelwit van ransomware-aanvallen. De cybercriminelen besmetten de systemen en netwerken, maken zo bestanden onbereikbaar en vragen losgeld voor zij die weer vrijgeven. De aanvallen zijn steeds gerichter en beter gepland.
Ook kan privacyschade substantieel zijn als de hackers binnendringen en de gegevens van zorgvragers buitmaken of gijzelen. Artsen en medisch personeel hebben namelijk volledige toegang tot medische gegevens en achtergrondinformatie van zorgvragers.
2: DDoS-aanval
Gevaar is er ook voor een system overload via een DDoS-aanval. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Eén server wordt massaal aangesproken en vertraagt of werkt zelfs helemaal niet meer. Dit kan voor zorginstellingen en ziekenhuizen op elke afdeling grote gevolgen hebben.
Een DDoS-aanval kan zelfs levensbedreigend zijn voor zorgvragers – denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij de systemen van een operatiekamer op non-actief worden gezet.
3: Datalek: verlies of diefstal
Privacyschade door verlies of diefstal van informatiedragers als laptops, telefoons en USB-sticks – het is anno 2022 één van de meest voorkomende cybersecuritydreigingen.
Het verlies van kritische data kan grote operationele en financiële gevolgen hebben. Uiteraard kan het verlies of diefstal in de zorg leiden tot pijnlijke privacyschade, met als gevolg ernstige imagoschade voor de zorginstelling. En mogelijke persoonlijke schade voor de individuen wiens persoonsgegevens deel uitmaken van het incident.
4: Menselijke fouten
Ongeveer 80% van de fouten op het gebied van privacygevoelige informatie wordt veroorzaakt door menselijk gedrag. Terwijl veel aandacht uitgaat naar de technische kant van cyberveiligheid, is nog veel winst te boeken aan de menselijke kant. Bewustwording en gedragsverandering verhogen de cruciale cyberweerbaarheid.
Verder lezen: Focus op menselijk gedrag voor betere cybersecurity in zorg.
5: Internet of Medical Things
De wereldwijde markt van Internet of Medical Things neemt alleen maar toe. Dus de cyberdreigingen stijgen helaas ook. In Nederland staan al bijna vier miljoen medische apparaten met elkaar in verbinding. Zij slaan de medische gegevens van de zorgvrager op. Dat is een groot beveiligingsrisico en dus een grote verantwoordelijkheid van de zorginstanties die ze moeten beheren.