Acht tips voor het implementeren van nieuwe technologie
Het implementeren van nieuwe technologie is makkelijker gezegd dan gedaan. René van Osnabrugge van Xebia deelt acht tips die iedere organisatie kan toepassen om te zorgen voor een effectiever implementatietraject.
1: Een duidelijke digitale visie
Om echte verandering teweeg te brengen is het essentieel om een duidelijke digitale visie te hebben. Deze moet afgestemd zijn op je bedrijfsdoelen.
Deze visie dient als routekaart voor het nemen van weloverwogen technologische beslissingen en het prioriteren van initiatieven. Alleen met een duidelijke digitale visie ben je zeker dat iedere investering meer waarde voor de klant oplevert.
2: Empowering operating model: samen sta je sterk
Organisatorische silo’s en overdrachten tussen teams vertragen IT-activiteiten. Simpel gezegd staan ze innovatie in de weg. Het implementeren van een empowering operating model, gecentreerd rond multidisciplinaire teams, neemt barrières weg en maakt samenwerking eenvoudig. Het draait om het creëren van een cultuur waarin mensen en processen harmonieus samenwerken om maximale waarde te leveren aan klanten.
3: Omarm geavanceerde software engineering
Verouderde softwarepraktijken blokkeren vooruitgang en het vermogen om efficiënt waarde te leveren. Het duurt daarmee vaak te lang om nieuwe features op de markt te brengen of bugs te fixen. Om concurrerende, betrouwbare en schaalbare toepassingen te ontwikkelen, is het van belang om state-of-the-art software in te passen.
Let vooral op dat software geschikt is voor verandering, zichzelf herstelt en cloud-native is, terwijl beveiliging en compliance standaard zijn gewaarborgd.
4: Vlotte softwarelevering
Bij veel organisaties is het proces voor softwarelevering nog steeds georganiseerd rondom grote periodieke en handmatige releases. Stop daarmee. Als je de grootte van een release batch drastisch verkleint, versnelt de time-to-market aanzienlijk. Daardoor is een bedrijf in staat om kansen direct te grijpen zodra ze zich voordoen.
5: De juiste continuïteit
99,99% beschikbaarheid. Het ultieme streven van veel organisaties. Ze staren zich blind op deze beschikbaarheid. Maar dit is niet altijd haalbaar of kosteneffectief voor elke applicatie.
Voor sommige applicaties is een aanvaardbare downtime in te stellen, afhankelijk hoe cruciaal het is voor de organisatie. Open communicatie om de verwachtingen van de gebruiker goed te managen is dan wel een absolute must.
6: De kracht van platforms
Platforms spelen een fundamentele rol in het verhogen van de snelheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid van IT-inspanningen. Maar dit kan alleen als een platform goed wordt ingezet. En daarbij zijn er veel valkuilen. Een weloverwogen platformkeuze die aansluit bij het transformatiepotentieel is daarom belangrijk.
7: Een kennisgedreven cultuur
In een snel evoluerend technologisch landschap is het noodzaak om continu te leren en kennis te delen. Alleen zo kan een bedrijf voorop blijven lopen. De organisatiecultuur moet daarom draaien om innovatie en interdisciplinaire samenwerking, waarbij kennisdeling binnen en tussen teams voorop staat en professionele groei wordt aangemoedigd.
8: Een epische werkplek
Tot slot mag het belang van de werkplek niet vergeten worden. Zelfs als je alle processen en systemen perfect hebt ingeregeld, ben je nergens als je niet over de juiste mensen beschikt. Het gaat dan met name om mensen die weten hoe ze die systemen en processen moeten inzetten om waarde voor klanten te winnen.