Boliden werkt met Anderson MacGyver aan HR-transformatie

10 augustus 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het Zweedse team van Anderson MacGyver werkt momenteel aan een HR-transformatieproject voor Boliden, een bedrijf dat actief is in de metalen- en mijnbouwsector. Een blik op het project en wat de consultants precies doen.

Boliden (hoofdkantoor: Stockholm) is een beursgenoteerd bedrijf dat actief is in de metaal-, mijnbouw- en smeltsector. Het bedrijf (opgericht: 1924) wint en verwerkt basismetalen zoals zink, koper, nikkel en lood, en edelmetalen zoals goud en zilver. Met een omzet van ongeveer €7,5 miljard is Boliden een van de grotere mijnbouwgroepen in Europa.

Het payroll-systeem van het bedrijf vormt een integraal onderdeel van hun HR-operatie. Het systeem zorgt ervoor dat de 6.200+ medewerkers van Boliden in Zweden en internationaal netjes en op tijd hun salaris ontvangen.

Boliden werkt met Anderson MacGyver aan HR-transformatie

Begin 2021 was het payroll-systeem alweer bijna twintig jaar oud en benaderde het zo’n beetje het einde van zijn levensduur – de softwareleverancier zou hierna niet langer upgrades en onderhoudsondersteuning bieden. En aangezien een veilige en effectieve werking van een dergelijk systeem in de huidige tijd cruciaal is, was het tijd voor een HR-transformatie.

Opties verkennen

Het management team van Boliden besloot om toekomstige opties te gaan verkennen. “We hadden een partner nodig die de behoeften van het bedrijf begrijpt, welke opties in overweging moeten worden genomen, en welke oplossing het beste bij onze organisatie en eisen past”, blikt Johan Albinsson, HR & Safety Director Mines bij Boliden, terug op de toenmalige situatie.

Anderson MacGyver, een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in digitale strategie, wist wel raad met dit vraagstuk. Het bedrijf werd ingeschakeld als partner voor de verkenningsfase (Anderson MacGyver is sinds 2019 actief op de Zweedse markt).

Patrik Hermansson, Nordics Director bij Anderson MacGyver, zegt: “We zijn begonnen met het gezamenlijk uitvoeren van een strategische studie naar de markt voor HR- en payrollsystemen.”

Dit was een belangrijke eerste stap, omdat Boliden allerlei opties op tafel had liggen. Zo lag de optie voor om simpelweg te upgraden naar het nieuwe systeem van dezelfde leverancier, om een andere leverancier en systeem te selecteren, of om de salarisadministratie te integreren in andere IT-pakketten die binnen het bedrijf worden gebruikt, door middel van een modulaire uitbreiding.

Complexere beslissingen

Er moesten echter ook complexere beslissingen genomen worden. “Hoe organiseren we onze toekomstige payroll-processen? Moeten we kiezen voor een op zichzelf staande, aparte oplossing of gaan we voor een volledig geïntegreerde aanpak? En moeten we het payroll-proces zelf uitvoeren of samenwerken met een outsourcing-partner?”, vat Albinsson samen.

Boliden werkt met Anderson MacGyver aan HR-transformatie

Allemaal vragen waarbij Boliden volgens Hermansson uitstekend terecht kon bij Anderson MacGyver: “Gezien de kosten die gepaard gaan met dergelijke beslissingen en de vaak lange duur van overeenkomsten, vormen momenten waarop een systeem vervangen dient te worden als de ideale gelegenheid om na te denken over het grotere plaatje.”

Bij dat grotere plaatje horen volgens Hermansson vragen als: “‘Wat is de digitale strategie?’; en ‘Welke beslissingen sluiten het beste aan bij het bevorderen van deze strategie, terwijl het meest optimale payroll-proces wordt gewaarborgd?’”

Besluitvorming en next steps

De strategische studie leverde de basis voor het besluitvormingsproces, en na goedkeuring hiervan heeft het team van Anderson MacGyver Boliden geholpen met de volgende stappen, waaronder het opstellen van vereisten, het selectieproces van de leverancier, en het verschaffen van de nieuwe oplossing.

Tegen eind 2022 had Boliden een duidelijk beeld van de toekomstige payroll-omgeving en heeft het een partnerschap gesloten met een leverancier van de nieuwe payroll-oplossing. Begin van dit jaar werd de implementatiefase afgetrapt in Zweden, Anderson MacGyver treedt hierbij op als implementatiepartner.

Ondertussen streeft Boliden naar harmonisatie van het HRM-domein voor alle internationale vestigingen. Parallel aan het implementatietraject in Zweden is in Noorwegen een strategiestudie gestart voor de vervanging van de payroll-oplossing.