Transacties in commercieel vastgoed op laagste punt in decennium

18 juli 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De markt voor commercieel vastgoed in Nederland beleeft een flinke dip. In het tweede kwartaal is door beleggers wederom fors minder geïnvesteerd in vastgoed, blijkt uit onderzoek van CBRE.

Volgens het vastgoedadviesbureau werd er in de eerste helft van 2023 voor €3,2 miljard in vastgoed gehandeld door beleggers. Dat was 60% minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste bedrag in meer dan 10 jaar.

“De cijfers laten zien dat de markt een behoorlijke klap heeft gekregen”, zegt Erik Langen, hoofd capital markets bij CBRE. “Dit is niet onverwacht. De rentes bleven oplopen en de onzekerheid nam toe.”

Transacties in commercieel vastgoed op laagste punt in decennium

Door de hogere rente vinden vastgoedbeleggers de aankoop van panden minder interessant. Bovendien zorgt de hoge inflatie voor onzekerheid onder vastgoedbeleggers.

CBRE verwacht dat stabiliserende rentes, duidelijkheid en transparantie over het nieuwe prijsniveau op de vastgoedmarkt en de verwachte daling van de inflatie in de tweede helft van 2023 tot meer beleggingsactiviteit gaat leiden.

“Dit gaat echter met verschillende snelheden”, zegt Langen. “In het logistiek en winkelvastgoed neemt de dynamiek op de beleggingsmarkt nu al in sterke mate toe, terwijl de dynamiek nog altijd zeer laag is bij woning-, zorg- en hotelbeleggingen.”

De snelheid van het verdere herstel wordt bovendien in grote mate bepaald door hoe snel vastgoedbeleggers open staan om de waarde van hun bestaande panden af te waarderen. Momenteel wordt veel vastgoed te hoog gewaardeerd in de boeken.

Partijen die al hebben afgewaardeerd op hun vastgoedportefeuille hebben dit in de eerste zes maanden van 2023 gemiddeld genomen gedaan met 8% tot 40%.

Voor het hele jaar stelt CBRE zijn verwachting voor het totale investeringsvolume fors bij. Eerder dit jaar dacht het bureau nog dat er in 2023 voor ruim €13 miljard in vastgoed zou worden verhandeld. Nu hanteert het bedrijf een bandbreedte tussen de €8,7 miljard en €11,5 miljard.