B&A Groep: Nog amper wachtlijsten voor kinderopvang

17 oktober 2012 Consultancy.nl

De kinderopvang kampt nog amper met wachtlijsten. Zo is de gemiddelde wachttijd voor kinderopvang meer dan gehalveerd, deze ligt nu net onder de 50 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau B&A uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 
In 2010 kampte de kinderopvang nog met enorme wachtlijsten. De kinderdagverblijven hadden in 2010 nog 30.800 kinderen op een wachtlijst staan. Deze zijn na twee jaar vrijwel helemaal weggewerkt. In 2012 was het aantal op de wachtlijst gedaald naar 1.600. Het beeld bij de buitenschoolse opvang is vergelijkbaar: een daling van 19.800 naar 2.300.
 
De redenen voor de terugloop in wachtlijsten zijn de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en de toegenomen werkloosheid. Ouders die hun baan kwijtraken, hebben na hun ontslag nog maar recht op 3 maanden toeslag. “Zonder toeslag is de opvang voor veel ouders onbetaalbaar” aldus de brancheorganisatie.
 
Gedwongen ontslagen in kinderopvang
Als gevolg van de crisis en het feit dat ouder minder vaak kiezen voor een kinderopvang worden locaties gesloten en medewerkers ontslagen. Volgens Brancheorganisatie Kinderopvang zijn er dit jaar al 50 kinderopvangorganisaties failliet gegaan.

Nieuws

Meer nieuws over