Zo maak je een kantoorpand en werkplek duurzamer

24 juni 2023 Consultancy.nl

Comfortabel kunnen werken houdt een kantoor aantrekkelijk. Geen overbodige luxe in een tijd dat veel bedrijven leegstaan omdat er sinds de coronapandemie om bekende redenen massaal thuis gewerkt wordt. Hoe maak je van je kantoor een gezellige en inspirerende plek?

Onder andere door voor deugdelijke klimaatbeheersing te zorgen, en algehele duurzaamheid uit te stralen. Dat kan bijvoorbeeld met zonwering op zonne-energie. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Van personeelsbinding tot flexibele werktijden aan toe. Alles kan duurzamer, en het effect daarvan is snel terug te zien.

Zo maak je een kantoorpand en werkplek duurzamer

Zonwering en klimaatbeheersing

Op het gebied van zonwering en klimaatbeheersing bijvoorbeeld. Zo kan men raamschermen (bijvoorbeeld van INHUIS Plaza) overwegen die voldoen aan de modernste eigenschappen en die een mooi voorbeeld zijn van eco-vriendelijke zonwering. Zeker als ze op zonne-energie functioneren en er bij het openen en sluiten geen beroep gedaan moet worden op fossiele brandstoffen.

Dat de lichtinval zelf bepaald kan worden, is eveneens belangrijk, omdat werken op een scherm enige schaduw vereist. Daarnaast zorgt de isolerende werking in bepaalde mate voor minder stroomverbruik op ander gebied – denk aan de verwarming en airco. De koelte wordt binnengehouden in de zomer, in de winter wordt de gestookte warmte gekoesterd.

Verduurzaming: zonnepanelen populairste maatregel

Werknemers willen graag dat hun werkgever met zijn tijd meegaat. Daar voelen ze zich beter bij. De verduurzaming van MKB bedrijven is essentieel voor moderne bedrijfsvoering en het creëren van en aantrekkelijke werkplek. Je kunt geen website van een onderneming openen of je stuit op een kopje ‘groen ondernemen’ of ‘duurzame producten’.

Dat is vanzelfsprekend een mooie ontwikkeling, en sinds het woord milieuvriendelijk is vervangen door het modewoord duurzaamheid duiken organisaties massaal op deze trend. Zo'n driekwart kiest voor een groen bedrijfspand en een ecovriendelijke manier van werken. En dat beperkt zich niet alleen tot zonwering op zonne-energie.

Meer dan een groen bedrijfspand

Zoals kleding de man maakt, de werkplek maakt de werkgever. Deze zorgt voor de beste faciliteiten om duurzaam met zijn personeel om te gaan. Er zijn veel meer manieren om personeel langer aan een onderneming te binden dan goed management.

Het personeel wordt productiever als er bijvoorbeeld voldoende tijd is om te lunchen. In Zuid-Europa zijn ze niet anders gewend: ze pauzeren doorgaans van 13.00 tot 15.30. Dat is misschien wat overdreven, maar er moet meer tijd vrijgemaakt worden om een voedzame maaltijd te nuttigen.

Een ding is uit den boze: het achter de computer naar binnen duwen van de bammetjes. Dat kun je best verbieden of in ieder geval ontmoedigen. Lunchen doe je samen, en bij voorkeur uitgebreid. Je kunt dit stimuleren door zelf het voorbeeld te geven, liefst met een cateringdienst van lokale ondernemers, die lokale ingrediënten gebruiken. Duurzaamheid kun je eindeloos doortrekken.

De ironie van de werkplek als vluchthaven

Tijdens de coronaperiode was het een ironisch tafereel: er ontstond in menig huishouden irritatie omdat beide partners niet rustig konden thuiswerken en de kinderen ook de nodige aandacht opeisten. Het kantoor werd zo een vluchthaven ver van de drukte, de omgekeerde wereld dus.

Het doet denken aan een episode van de populaire strip ‘Jan, Jans en de kinderen’, waarin Jan een dagje spijbelt van zijn werk. Vrouwlief Jans wil echter net een grote schoonmaak houden en al gauw gaat Jan alsnog naar zijn werk, om daar nog een paar uurtjes 'rust' te pakken. Een herkenbare anekdote voor menig thuiswerker, maar ook inspiratie voor ondernemers: hoe maak ik de werkplek aantrekkelijker?

Stimuleer flexwerken en straal inclusiviteit uit

Veel tips zitten hem in werktijden en de samenstelling van het personeelsbestand. Stimuleer het flexwerken en sta werknemers toe om voor de file uit te arriveren of juist naar huis te gaan. Zolang ze maar regelmatig aanwezig zijn en de doelen maar behaald worden, maken de werktijden anno nu niet meer uit.

Voorts is inclusiviteit een heet hangijzer. Je richt je niet krampachtig op bepaalde eigenschappen van nieuwe krachten, want je wilt de beste mensen op de juiste plekken stationeren. Maar je maakt zeker geen onderscheid.

Recreatie op en om de werkvloer

Om al die werknemers het naar de zin te maken en de positieve sfeer op de werkvloer in stand te houden, zorg je voor voldoende recreatiemogelijkheden. Sommige bedrijven richten complete fitnessruimtes op, maar het neerzetten van een simpele pingpong-, voetbal- of picknicktafel maakt een bedrijfspand al een levendige locatie.

Tussen het werk door moet er vooral ontspannen en gelachen worden, dus je knijpt een oogje toe als het tafeltennis uurtje wat uitloopt. Nogmaals: zolang de prestaties naar wens zijn, is er niets mis met wat vertier op de werkvloer.

De standaard duurzaamheidstrends in het MKB

Je zou bijna vergeten dat er ook nog ouderwetse duurzaamheidsmaatregelen zijn. Nog altijd zijn er veel bedrijven die hun afval niet of slecht scheiden. Zet nu eindelijk eens een aparte bak voor het plastic neer en zorg ervoor dat etensresten (voor zover die er nog zijn!) en groenafval naar een kinderboerderij gaan. Beperk de transportbewegingen, ook van je personeel. Stimuleer het gebruik van het OV en de fiets.

Kortom: het gezamenlijk streven naar een betere planeet, dat is het mooie ervan, zorgt voor een betere teamspirit. Van zonwering tot recreatiemogelijkheden en van flexwerken tot inclusiviteit. Zo creëer je een beter imago en dat is essentieel voor elke onderneming.