SAP-specialist iQibt ondersteunt koffiemaker GUZO uit Ethiopië

14 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Koffiemaker GUZO uit Ethiopië wil met zijn activiteiten een onrechtvaardige wereld rechtvaardiger maken. SAP-specialist iQibt ondersteunt deze ambitie als een van de investeerders.

Vanaf het einde van de twintigste eeuw groeide de koffiemarkt in verschillende Afrikaanse landen in rap tempo. En niet alleen omdat veel koffieplanten daar van nature voorkomen: het is eveneens vele malen goedkoper om de koffiebonen daar te produceren dan in Europa of Noord-Amerika.

Dit heeft echter een keerzijde. Door alleen de grondstof te produceren en niet het eindproduct, voltrekt een groot deel van de waardeketen zich buiten Afrika. Daar wil GUZO Coffee verandering in brengen. “Door het eindproduct volledig hier te maken creëer je hier uiteindelijk ook meer welvaart”, zegt medeoprichter Baukje van der Wal.

SAP-specialist iQibt ondersteunt koffiemaker GUZO uit Ethiopië

Baukje en haar man Gerard realiseerden zich in 2010 dat ze de wereld rechtvaardiger wilden maken. “Destijds werkten we in verschillende Afrikaanse landen aan projecten. Daar ontdekten we welk land én aanpak het beste bij ons paste. Een jaar later besloten we om naar Ethiopië te vertrekken.” 

In eerste instantie startte het echtpaar met het opzetten van een verpakkingsfabriek. “Voorheen werden bijvoorbeeld yoghurtcups geïmporteerd uit het buitenland. Wij zagen direct dat dit niet goed was voor de lokale werkgelegenheid en economie. We concludeerden: minder importeren en meer exporteren.” 

De verpakkingsfabriek van de familie Van der Wal maakt intussen voor het grootste deel lokale producten: slechts 20% tot 30% van de materialen is geïmporteerd. “Daarnaast werken nu ook ruim tachtig mensen voor dit bedrijf”, zegt Gerard. “Voor hun leven en dat van hun families maakt dit écht een groot verschil.” 

Volledig lokaal

Na dit mooie resultaat zetten Baukje en Gerard de volgende stap: ze besloten een koffiebedrijf te beginnen. Daarvoor waren ze op de goede plek – Ethiopië is een van de grootste koffieproducten ter wereld. 

“Koffie is in economische zin zéér belangrijk voor Ethiopië. Wij willen dit graag nog belangrijker maken.”

“We wilden koffie uit Ethiopië exporteren als eindproduct in plaats van als grondstof”, vertelt Baukje. “Zo kan de hele productieketen naar Ethiopië verplaatst worden en dat is pas echt een effectieve manier om armoede te bestrijden. Het concept was echter nieuw, dus het was van belang om na te gaan of er echt vraag naar zou zijn.”

Na een bemoedigend marktonderzoek maakten Baukje en Gerard een businessplan. Zo zag het bedrijf GUZO Coffee het levenslicht. “Koffie is in economische zin zéér belangrijk voor Ethiopië”, zegt Gerard. “Wij willen dit graag nog belangrijker maken.”

Omgaan met tegenslagen

Toen het bedrijf eenmaal was opgericht ging niet alles van een van leien dakje. “Maar dat past eigenlijk ook wel bij de naam GUZO”, legt Baukje uit. “Dit woord betekent namelijk ‘reis’: we hebben de afgelopen jaren een mooie maar zeker ook heuvelachtige reis gekend.” 

De eerste problemen begonnen tijdens de coronacrisis, die vertragingen opleverde. “En we werden geconfronteerd met onverwachte juridische problemen”, zegt Gerard. “Dit komt omdat het een nieuw concept is. Toch zijn we positief gebleven. We hebben namelijk een missie voor ogen: een rechtvaardigere wereld.” 

Nu te koop

Inmiddels is de koffie van GUZO te koop op de website van het bedrijf. “We hebben drie blends gekozen waar we erg trots op zijn”, aldus Baukje. “De namen zijn Exotic Habesha, Happy Desta en Strong Anbessa. Ze zijn uiteenlopend qua smaak en verkrijgbaar als koffiebonen en gemalen koffie.” 

Het echtpaar Van der Wal benadrukt dat dit resultaat nooit was gerealiseerd zonder hun tien investeerders, waaronder iQibt. “We zijn heel dankbaar voor hun steun. Zij zijn medeverantwoordelijk voor dit succes. Als bedrijf ben je namelijk vaak afhankelijk van partijen die bereid zijn een risico te nemen om verandering mogelijk te maken.”