SAP-consultant Erik van Hell: ‘Voor mij voelt iQibt als een familie’

21 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Al meer dan tien jaar focust Erik van Hell zich in zijn werk volledig op SAP. Sinds 2019 doet hij dat vanuit iQibt. Voorheen hield hij zich bezig met verzekeringen, momenteel maakt hij een uitstapje naar de projectkant. Hierbij leert hij andere klanten kennen, en dat maakt het extra leuk: “Soms is het goed om iets nieuws te proberen en uit je comfortzone te treden.”

De SAP-software leerde Erik van Hell kennen toen hij er binnen een bedrijf mee werkte. “De techniek erachter vond ik erg interessant, maar het was tegelijkertijd ook onduidelijk omdat ik er nog niet veel over wist.”

Tijdens het onderzoek naar de software kwam Erik erachter dat SAP toentertijd vaak gebruikmaakte van Oracle-databases. “Toen zag ik een vacature als Oracle-ontwikkelaar staan en dit sprak me aan. Dit bedrijf is later overgenomen door Capgemini, waar ik vervolgens in de SAP-wereld ben gekomen.”

SAP-consultant Erik van Hell: 'Voor mij voelt iQibt als een familie'

SAP-consultant binnen iQibt

Bij Capgemini zag Erik weinig mogelijkheden om zich inhoudelijk verder te ontwikkelen, terwijl daar wel zijn interesse lag. “Toevallig raakte ik in gesprek met wat mensen van iQibt en mocht ik in 2019 op gesprek komen. Een aantal collega’s kende ik al omdat ik eerder met hen had samengewerkt, maar het bedrijf kende ik nog niet.”

Na het gesprek werd Erik erg enthousiast en besloot als SAP-consultant binnen iQibt verder te gaan. Binnen no-time leerde hij het bedrijf kennen. “iQibt bestaat voornamelijk uit mensen die inhoudelijke kennis hebben en niet uit een club managers. Doordat het een laagdrempelige organisatie is, voelt het als een familie.”

Ook de events zijn altijd prettig omdat je elkaar zo als persoon leert kennen. Dit is de reden waarom ik me al zo snel welkom voelde.” Daarbij leert Erik van anderen. “Iedereen heeft hier zijn of haar eigen kennis en specialisme.”

Van verzekering naar project

Nadat hij vanuit Capgemini al vele jaren werkte voor ASR, richtte hij zich bij iQibt de eerste drieënhalf jaar ook op de verzekeringskant. Begin dit jaar volgde een branchewissel. “In een gesprek met iQibt-partner Chester de Bruijne gaf ik aan dat het me interessant leek om een uitstapje te doen naar projecten binnen de overheid. Niet lang daarna kreeg ik de vraag of ik mee wilde helpen aan het project van de provincie Utrecht.”

Hij twijfelde geen moment en greep de kans met beide handen aan. “Dat is ook zo fijn aan dit bedrijf. Je hoeft niet te switchen van afdeling om een andere kans te krijgen.”

Het grootste werk zit in het afstemmen met de klant, vertelt Erik. “In ons team zoeken we uit wat de klant wil en wat er mogelijk is. Het leukste is om een systeem te realiseren waar ze echt iets mee kunnen.”

Wel is dit af en toe uitdagend. “We proberen de standaard als leidraad te nemen en deze hoofdroute te volgen, maar daarin wordt maatwerk wel beperkt.” Dit komt omdat het controleren van maatwerk steeds risicovoller wordt. “Hoe minder je van standaard afwijkt, hoe makkelijker het is. Ook voor de klant.”

Lees verder: Richard Legierse van iQibt: ‘Eenvoud is de sleutel tot innovatie’.

Het klantcontact vindt Erik erg leuk. “Je bent veel aan het uitzoeken, maar als de klant dan uiteindelijk blij is, geeft dat een goed gevoel.”

Stip op de horizon

In december loopt het project binnen de provincie Utrecht af. Voor Erik is nog niet duidelijk of hij daarna verder wil binnen een ander project of terug wil naar de verzekeringskant. “In de verzekeringen ben ik ervaren en in de projecten minder. Daarom neig ik soms terug naar het bekende, maar het is juist goed om een keer iets nieuws te proberen.”

Tot die tijd blijft hij binnen het project zijn werkzaamheden uitvoeren. “Ik vind het lastig om een stip op de horizon te zetten omdat het twee hele verschillende bedrijfsprocessen zijn van SAP. De toekomst zal uitwijzen wat ik ga doen!”