Stefan Wijers: ‘Anderson MacGyver-collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in wie ik ben’

16 juni 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Na vijf jaar in de bankensector maakte Stefan Wijers onlangs de overstap naar het (digitale) consultancydomein. Bij Anderson MacGyver zet hij zijn voorliefde voor data en datagedreven werken voort en ondersteunt hij klanten van het adviesbureau bij hun transities. 

Wijers brengt jarenlange ervaring mee vanuit Rabobank, waar hij actief was op het snijvlak van interne advisering en gebieden als data science, big data en advanced analytics. Meest recentelijk fungeerde Wijers als Analytics Consultant, eerder werkte hij als Customer Analyst binnen de Data, AI & Analytics-afdeling en maakte tevens deel uit van het Young Professional IT-programma van Rabobank.

De afgelopen jaren werkte Wijers binnen de financiële sector aan uiteenlopende datagedreven verbeteringen.

Stefan Wijers, Management Consultant, Anderson MacGyver

In zijn rol zag hij dat banken in gebieden als data en analytics behoorlijk vooroplopen: “Het maken van risicomodellen op basis van zeer grote datasets is niet iets waar ze pas een paar jaar mee bezig zijn, hierin zijn ze dus al erg volwassen.”

Volgens Wijers wordt er in de sector de laatste jaren veel geëxperimenteerd met tal van innovatieve en nieuwe technieken en vinden er diverse grote transformaties plaats richting meer datagedreven manieren van werken.

Op dit laatste vlak heeft hij in zijn vorige functies veel kunnen bijdragen. “Zo bestond er binnen het hypothekendomein van Rabobank een sterke drang om nieuwe klanten te werven om de hypothekenportefeuille op peil te houden.”

Als data-analist zag Wijers echter “dat de achterdeur wijd openstond” – en dat terwijl “het behoud van klanten juist veel belangrijker was voor een gezonde portefeuille”, zo vertelt hij. “Dit inzicht leidde tot een nieuwe aanpak rondom behoud en dienstverlening richting bestaande klanten.”

Naast zelf data te analyseren, stortte Wijers zich op de vraag hoe je transformeert naar een datagedreven organisatie en waarde haalt uit data. “Zo heb ik een programma rondom data literacy opgebouwd en een standaard neergezet over hoe we op een uniforme en efficiënte manier waardevolle dataproducten konden ontwikkelen – twee bankbrede vraagstukken die naast inhoudelijke complexiteit ook soms politieke gevoeligheden met zich meebrachten.”

Op de inhoud storten

Deze lente besloot Wijers de overstap te maken naar Anderson MacGyver, een in digitale transformaties gespecialiseerd adviesbureau (van strategie tot implementatie) uit IJsselstein. Als management consultant zal hij zijn expertise in datagedreven vraagstukken de komende tijd verder ontwikkelen.

Vooral de diversiteit aan klanten en de focus op de inhoud zijn elementen die Wijers noopten om de bankensector te verruilen voor het adviesvak. “Binnen banking zag ik vele onderdelen van de bank, maar in essentie was het wel een dienstverlenend bedrijf met een weinig tastbaar product”, legt hij uit.

“Bij Anderson MacGyver zijn er klanten binnen allerlei verschillende industrieën, elk met hun eigen uitdagingen. Doordat je in een bedrijf werkt waar men veel verschillende omgevingen ziet, worden de discussies onder collega’s ook diverser en complexer. Die discussie zie je ook terug in de ontwikkeling van eigen concepten.”

Een uitdagende nieuwe wereld om binnen te opereren, erkent Wijers: “Die dynamiek om je op de inhoud te storten maakt dat ik weer veel nieuwe zaken leer, iets wat me zeker ook aantrok aan het adviesvak.”

 “Mijn collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in wie ik ben en proberen me snel op gang te helpen.”

Eind mei beleefde Wijers zijn eerste werkdag bij Anderson MacGyver. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn warme onthaal. “De eerste week stond er al een heel onboardingprogramma klaar en was ik elke dag op het kantoor in IJsselstein te vinden.”

“Dit was erg prettig, zo leerde ik niet alleen de concepten en aanpak kennen, maar ook al een hoop collega’s. Daarin viel me direct op dat het denktempo hoog ligt en dat men super vriendelijk is. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wie ik ben en proberen me snel op gang te helpen.”

Hit the ground running

Reeds in zijn tweede week mocht hij zich storten op zijn eerste opdracht, waar hij direct bij de klant werd voorgesteld. Deze sprong in het diepe beschrijft hij als “een soort ‘hit the ground running’-situatie, die soms wat intens was, maar waar ik gelukkig ook goed door collega’s werd ondersteund”.

Wijers heeft het naar zijn zin in zijn opdracht. “We zitten met een team van vier mensen op deze opdracht en zijn bezig met de marktselectie voor het vervangen van het kernsysteem van de klant. Een opdracht die echt binnen de Fit for Purpose-propositie van Anderson MacGyver past.”

“Voor mij een gedeelte waar ik weliswaar nog minder ervaring mee heb, maar ik mag mij storten op het implementatieplan en daar merk ik dat het eigenlijk erg vergelijkbaar is met eerder projecten en programma’s waar ik aan heb gewerkt”, geeft hij aan.

Al met al zit Wijers uitstekend op zijn plek en geniet hij van het veelzijdige werk, inclusief de hectiek die daarbij komt kijken. “Dit was ook de dynamiek die ik had verwacht in de consultancy”, besluit hij.