Digital twin-technologie biedt kansen aan uiteenlopende sectoren
De digital twin-technologie gaat de komende jaren een steeds crucialere rol spelen binnen meerdere belangrijke sectoren. Dat blijkt uit onderzoek van Tata Consultancy Services.
Voor hun studie namen de onderzoekers de afgelopen maanden tal van branches onder de loep. Daarbij stelden ze in het bijzonder vast op welke manier de digital twin-technologie deze sectoren gaat beïnvloeden, wat daarvan de voordelen zijn en welke risico’s hierbij komen kijken.
Digitale tweelingen zijn replica’s van fysieke producten, processen of systemen (zoals treinstations) in een virtuele werkelijkheid. Daarbinnen kunnen onder andere simulaties en analyses worden uitgevoerd om bijvoorbeeld processen of systemen te optimaliseren of productinnovaties te testen.
Gezondheidszorg
Voor zijn onderzoek sprak Tata Consultancy Services (TCS) met tal van experts over de hele wereld. Daaruit komt onder meer naar voren dat digitale tweelingen in de nabije toekomst grote impact kunnen hebben in de zorg (zoals in ziekenhuizen). Zo denkt 53% van de respondenten dat de technologie in deze sector binnen nu en drie jaar tijd een “significante impact” zullen hebben op mensenlevens.
Lees ook: Nederlandse ziekenhuizen zetten stappen met AI-projecten
Digital twins kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het oefenen van medische operaties. “Hiermee maakt de technologie zéér gepersonaliseerde behandelingen mogelijk”, schrijven de onderzoekers.
Wel benadrukken ze dat op dit vlak nog het nodige werk te verzetten is. Zo acht TSC het mogelijk om binnen afzienbare tijd digital twins van organen te maken, maar nog niet van het gehele menselijke lichaam. “Daar zijn we door de juridische en technische complexiteit nog wel tien jaar van verwijderd.”
Customer experience
Ook de detailhandel zal vrij snel een aantal voordelen van de digital twins gaan ontsluiten. Veel respondenten verwachten dat de technologie hierbij wordt ingezet om de bestedingspatronen en voorkeuren van consumenten beter te voorspellen.
“Voor consumenten heeft de technologie ook zijn voordelen. Zo kan deze bijvoorbeeld worden ingezet voor het personaliseren van de winkelervaring, waarbij een digitale tweeling kan worden gebruikt als platform om de voorkeuren waarmee een consument shopt aan te passen”, zeggen de onderzoekers.
Ook binnenshuis kan de technologie consumenten helpen. Denk aan het weergeven van allerlei parameters, zoals de inhoud van de ijskast, de temperatuur per kamer en welke ramen al dan niet geopend zijn. Dit overzicht biedt consumenten extra gemak en comfort, wat volgens de onderzoekers zeker bij een vergrijzende bevolking welkom is, aldus TCS.
“Deze demografische ontwikkeling, die zich in veel landen aan het voltrekken is, zal ook een realtime vorm van interactieve, niet-invasieve surveillance vereisen”, stellen de onderzoekers. “Digital twins bieden hier de uitkomst. Daarmee helpt de technologie om de eerdere beloften van een smart home-revolutie rond veroudering te realiseren.”
Duurzaamheid
Tot slot gaan digitale tweelingen binnen nu en zes jaar ook een behoorlijk grote impact hebben binnen het duurzaamheidssegment, verwacht de ruime meerderheid van de respondenten (63%).
Zo kunnen digitale tweelingen de effecten van verschillende omgevingsfactoren en menselijke activiteiten modelleren en voorspellen. “Door deze informatie kunnen besluitvormers betere beslissingen nemen, waardoor de energietransitie soepeler zal verlopen”, aldus de onderzoekers.