NS en Conclusion slepen prestigieuze innovatieprijs in de wacht

22 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De NS heeft een internationale innovatieprijs gewonnen voor een technologische oplossing binnen zijn stations. De experts van Conclusion ondersteunden de spoorwegmaatschappij bij de ontwikkeling van de technologie.

De NS en integratiespecialist AMIS – onderdeel van Conclusion – ontvingen de zogeheten Industry Solutions Award 2023 tijdens het Internet of Things (IoT) Solutions World Congress in het Spaanse Barcelona. De samenwerkingspartners werden daarmee beloond voor hun digitale twin van treinstation Utrecht Centraal.

Digitale twins zijn replica’s van fysieke producten, processen of systemen (zoals treinstations) in een virtuele werkelijkheid. Daarbinnen kunnen onder andere simulaties en analyses worden uitgevoerd om bijvoorbeeld processen of systemen te optimaliseren of productinnovaties te testen.

Digital twin Station Utrecht Centraal

De digital twin van Utrecht Centraal wordt gevoed met realtime data over meerdere ontwikkelingen op het station. Denk hierbij aan gegevens over de toestand van de verschillende liften en roltrappen: doen deze het of is sprake van een storing? En denk ook aan data over reizigersstromen in de stationshal en op de meer dan twintig perrons. 

Om deze data te genereren, wordt gebruikgemaakt van de IoT-technologie. Dat zijn en aan het internet gekoppelde sensoren die gegevens verzamelen. Deze data wordt vervolgens weergegeven in één systeem, en wel binnen de digitale twin van het station Utrecht Centraal – heel overzichtelijk dus.

De digitale twin van Utrecht Centraal helpt dus bij het verbeteren van het reilen en zeilen op het treinstation. “Zo is het met hulp van de technologie bijvoorbeeld mogelijk om problemen sneller te detecteren, waardoor het mogelijk wordt deze sneller op te lossen of zelfs voor te zijn”, zegt Andre van Dalen, directeur van AMIS.

Enorm trots

Jean Keultjes, werkzaam binnen de stationsafdeling van NS, nam samen met collega Remco Bunder de innovatieprijs in ontvangst. “We zijn heel blij en eveneens enorm trots op het feit dat de internationale jury ons uit maar liefst vierduizend inzendingen heeft gekozen als de winnaar.” 

“Toen we gevraagd werden om ons project in te dienen, wisten we al wel dat er belangstelling voor was”, vervolgt Bunder. “Dat we nu daadwerkelijk in de prijzen zijn gevallen, is natuurlijk prachtig en de verdienste van meerdere teams van de NS en uiteraard ook van onze partner AMIS!” 

IoT Solutions World Congress

Ieder jaar vindt in Barcelona het IoT Solutions World Congress plaats. Tijdens dit evenement worden onder andere lezingen gehouden over baanbrekende technologieën, die belangrijk zijn voor de ontwikkelingen binnen tal van sectoren, zoals vervoer, logistiek, gezondheidszorg en cybersecurity. 

Ieder jaar deelt de jury van het evenement meerdere prijzen uit aan partijen uit verschillende sectoren voor hun innovatieve IoT-oplossingen. De NS kreeg deze zogenaamde Industry Solutions Award voor zijn digitale twin van Utrecht Centraal binnen de smart buildings & smart cities-categorie.