Gemeente Hardinxveld-Giessendam opnieuw onder de loep
Nadat Deloitte in 2020 verschillende problemen signaleerde binnen de gemeentelijke organisatie van Hardinxveld-Giessendam, investeerde de gemeente flink in haar personeelsbegroting. Deloitte gaat nu onderzoeken in hoeverre dit de problemen heeft verholpen.
In 2020 constateerde Hardinxveld-Giessendam dat zijn gemeentelijke organisatie niet optimaal functioneerde. De experts van Deloitte werden ingeschakeld om nader onderzoek te doen. Daaruit bleek dat het de gemeentelijke organisatie ontbrak aan sturing en regie.
Zo waren ambtenaren en bestuurders volgens Deloitte “zoekende”. Dat kwam (onder andere) doordat sprake was van een gebrek aan duidelijkheid en overzicht. En dat had een negatieve uitwerking op werknemers, die door deze gebreken onzeker of zelfs overbelast konden raken.
Door dit gebrek aan duidelijkheid en overzicht kwamen veel werknemers van de gemeente onvoldoende toe aan het werk dat feitelijk zou moeten worden gedaan. In plaats daarvan waren ze buitenproportioneel veel tijd kwijt aan het organiseren van hun eigen werk.
Volgens Deloitte speelde daarnaast nog een ander, verwant probleem. Binnen Hardinxveld-Giessendam werd gewerkt met zelforganiserende teams. Daarbinnen waren geen leidinggevenden. Zo selecteerden de teamleden zelf nieuwe collega’s en verdeelden het werk onderling. Het probleem was echter dat deze dynamiek niet functioneerde.
“Dit leidt tot zoektochten, tot onderlinge en innerlijke spanningen en tot een uit balans geraakte werkverdeling”, schreef Deloitte. “De cultuur van de gemeente bevordert dit. Deze wordt gekenmerkt door een familiaire en informele sfeer. Men werkt hard en is uiterst loyaal, maar men spreekt elkaar niet aan en laat onderstromen bestaan.”
Het rapport dat de onderzoekers in 2020 schreven bevat naast deze bevindingen ook verschillende aanbevelingen. Zo adviseerde Deloitte de gemeente destijds om de cultuur binnen de gemeentelijke organisatie zakelijker en opener te maken: dat levert duidelijkheid op en voorkomt onderhuidse spanningen.
Daarnaast adviseerden de onderzoekers de gemeente om meer medewerkers aan te nemen. Volgens het accountants- en adviesbureau had Hardinxveld-Giessendam – in vergelijking met gemeenten van ongeveer dezelfde omvang – betrekkelijk weinig personeel in dienst, wat de algemene werkdruk verhoogt.
Gelukt?
Naar aanleiding van het onderzoek besloot de gemeente Hardinxveld-Giessendam om vanaf 2021 jaarlijks een half miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de personeelsbegroting, die daarnaast ook eenmalig werd aangevuld met ruim één miljoen euro. Met dit geld moest de eerder benoemde problematiek verholpen worden.
Maar is dat wel gelukt? Om daar een antwoord op te formuleren, schakelde Hardinxveld-Giessendam recent opnieuw Deloitte in. Het bureau zal de komende tijd gaan onderzoeken of de vele honderdduizenden euro’s de afgelopen tijd op de juiste manier zijn uitgegeven. Volgens de huidige planning zal het vervolgonderzoek na de zomer (rond september) worden afgerond.