Zware industrie overweegt overstap naar CO2-arme waterstof
De meerderheid van de bedrijven uit de zware industrie overweegt in het kader van de energietransitie om over te stappen op koolstofarme waterstof. Dat blijkt uit een analyse van Capgemini.
Voor hun studie namen de onderzoekers een enquête af onder managers van industriële bedrijven uit dertien landen. Met name grote bedrijven (omzet van boven de $500 miljoen) werden ondervraagd.
Iets minder dan twee derde van de bedrijven (63%) ziet koolstofarme waterstof als één van de belangrijkste oplossingen om economieën om de lange termijn te verduurzamen. Daarnaast zegt 62% dat deze energiebron landen kan helpen om hun energieonafhankelijkheid te bevorderen.
Maar wat is koolstofarme waterstof? Veel waterstof wordt op dit moment opgewekt via aardgas, waarbij veel CO2-uitstoot vrijkomt. Bij het maken van koolstofarme waterstof komt minimaal 70% minder emissie vrij omdat deze is geproduceerd via duurzamere energiebronnen, zoals windmolens, kernenergie of biomassa.
“Koolstofarme waterstof is een uiterst cruciaal instrument voor een schone energiemix en voor het koolstofvrij maken van sectoren met een hoge uitstoot, zoals onder andere de zware industrie”, zegt Florent Andrillon van de technologische klimaatpraktijk van Capgemini.
Om dat te bereiken, zo menen de onderzoekers, moeten organisaties de juiste samenwerking aangaan binnen hun gehele waardeketen, hun afname veiligstellen, competentiecentra voor waterstof ontwikkelen en technologieën inzetten en opschalen.
Uit de studie blijkt verder dat met name chemische bedrijven en maritieme transporteurs heil zien in het overstappen naar koolstofarme waterstof. Zo zegt 72% van de chemische bedrijven en 71% van de maritieme transporteurs dat deze energiebron één van de belangrijkste mogelijkheden is om hun CO2-uitstoot terug te dringen.
De vraag naar koolstofarme waterstof zal de komende jaren naar verwachting in alle deelsectoren van de zware industrie toenemen. De grootste vraag komt logischerwijs uit de deelsectoren waar elektrificatie de minste mogelijkheden biedt, omdat het niet kan voldoen aan de enorme hoeveelheden energie die soms nodig zijn.
Lees ook: Verduurzaming vraagt om meer investeringen in elektriciteitsnet.
Niet voor niets zegt 94% van de aardolieraffinaderijen dat koolstofarme waterstof in 2030 al zéér hoge potentie voor hen heeft, terwijl zelfs de volle 100% denkt dat dit in 2050 het geval is. Een vergelijkbaar patroon geldt voor chemiebedrijven: 83% in 2030, 99% in 2050.
Bij het zware transport en de luchtvaart zijn de percentageverschillen tussen 2030 en 2050 stukken groter. Dat is niet verwonderlijk: door zijn chemische samenstelling is het nog altijd moeilijk om waterstof compact op te slaan, waardoor het veel ruimte in beslag neemt. En dat is binnen het transport en de luchtvaart uiteraard een probleem.
Internationale vergelijking
Capgemini stelde eveneens vast hoe verschillende landen over de hele wereld aankijken tegen de potentie van koolstofarme waterstof. In ons land is het geloof in de energiebron het grootst: Nederlandse respondenten verwachten dat 25% van de totale, binnenlandse energievraag door CO2-arme waterstof kan worden beantwoord.
Het mondiale gemiddelde komt volgens Capgemini uit op 18%. In India (22%), Australië (22%), Frankrijk (21%), Italië (21%), de Nordics (21%), Spanje (20%) en Japan (20%) is het geloof groter. In Duitsland (17%), het Verenigd Koninkrijk (16%), de Verenigde Staten (14%) en Canada (14%) is men daarentegen minder hoopvol.