Van trainee naar consultant bij Salvéos: Talitha Nagtzaam

17 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Talitha Nagtzaam heeft net het tweejarige traineeship bij Salvéos achter de rug. Ze besloot te blijven bij het bureau en verder te gaan als consultant. Ze vertelt over hoe ze het traineeship heeft ervaren en welke reis ze heeft afgelegd.

Het Young Professional-traject van Salvéos belooft talentvolle, jonge professionals een loopbaan in de consultancy, en dan in het bijzonder binnen het publieke domein. In het tweejarige traject leren deelnemers door middel van intensieve begeleiding, coaching en training de fijne kneepjes van het consultancyvak direct in de praktijk.

Zo ook Talitha. Nadat ze in 2018 haar bachelor in communicatie en minor in data science had afgerond aan de Hogeschool Rotterdam, ging ze zich oriënteren op de mogelijke eerste stappen van haar loopbaan.

Talitha Nagtzaam, Business Consultant, Salveos Consulting

“Ik wilde eigenlijk een master gaan doen, maar ook gaan werken. Ik kwam al snel tot de conclusie dat een traineeship mij goed zou passen”, blikt ze terug.

Het traineeship bij Salvéos bleek voor Talitha de ideale manier om werkervaring op te doen en zich tegelijkertijd professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen. Wat het programma van Salvéos volgens haar echter in het bijzonder onderscheidt, is de hoge mate van flexibiliteit die de trainees ervaren.

“Want waar andere traineeships een vaste route kennen met een vooraf uitgestippeld pad, was dat bij Salvéos gelukkig anders”, vertelt Talitha. “Hier kun je bijvoorbeeld de diepte binnen het communicatievak verkennen, of je juist oriënteren in de breedte.”

In het geval van Talitha werd een mogelijke richting al gauw duidelijk. “Gaandeweg kreeg ik veel interesse voor projectmanagement. Dit kwam enerzijds door de ervaringen die ik meekreeg vanuit de collega-consultants bij Salvéos, maar anderzijds ook door de inzichten die ik kreeg vanuit mijn opdrachten bij het Programma Basisregistratie Ondergrond (ministerie BZK) en het gemeentelijke samenwerkingsverband De6.

Om zich verder te bekwamen in het vakgebied volgde ze binnen Salvéos meerdere cursussen gericht op projectmanagement, waaronder Prince2 Foundation en Practitioner. “Ik wilde deze theoretische kennis vervolgens gaan toepassen in de praktijk en gelukkig kon ik die stap bij mijn eerste opdrachtgevers al maken.”

Doorstromen naar consultant

Het traineeship heeft Talitha naast een steile leercurve ook een mooie opstap naar haar verdere adviesloopbaan opgeleverd. Na het traineeshipprogramma te hebben doorlopen en meerdere klantopdrachten met succes te hebben afgerond, kreeg Talitha de kans om binnen Salvéos door te stromen naar de rol van junior consultant.

“Deze stap verliep eigenlijk heel geleidelijk”, vertelt Talitha. “Ik had de consultants van Salvéos leren kennen tijdens mijn traineeship en daarom voelde dit al heel vertrouwd. Ik sloot aan bij de teamoverleggen en ik merkte dat ik al genoeg ervaring in de praktijk had opgedaan om mee te praten en mee te denken tijdens deze overleggen.”

Blijven ontwikkelen

Wat Talitha onder meer waardeert aan haar nieuwe adviesrol, is dat de focus op professionele ontwikkeling behouden is gebleven. “Gedurende het traineeship stond mijn ontwikkeling centraal, maar dat bleef hetzelfde toen ik als consultant in dienst kwam bij Salvéos. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om het Agile Projectmanagement-certificaat te behalen.”

Uiteraard zijn er ook dingen veranderd, nu ze consultant is. “Tijdens het Young Professional traject was ik echt nog in de breedte aan het verkennen. Toen het steeds duidelijker werd dat ik verder wilde in projectmanagement, werd de verkenningslijn veel meer in de diepte gezocht. Daar zat voor mij het grootste verschil als ik terugkijk op mijn tijd als young professional ten opzichte van nu als consultant.”

Momenteel zet Talitha zich vanuit Salvéos in als senior projectondersteuner voor Politie Nederland. Al met al kijkt ze met veel plezier terug op de groei die ze heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren, waarin ze haar eigen consultancyloopbaan samen met Salveos heeft mogen vormgeven. “Wat ik door de jaren heen heb geleerd: toon inzet, dan is alles maakbaar!”