Goodzo leert gemeente Rotterdam zelf IT-applicaties bouwen
Rotterdam is druk in de weer met Mendix, een low-codeplatform dat de gemeente de mogelijkheid biedt om zelf IT-applicaties te ontwikkelen. Zo kan Rotterdam ondanks het enorme tekort aan IT’ers toch haar digitale transformatie versnellen. IT-consultancy Goodzo stoomt de gemeentemedewerkers klaar voor hun nieuwe uitdaging.
Het klassieke spreekwoord met de vis en de hengel, wie kent het niet? Je kunt iets voor iemand doen, maar het is vele malen waardevoller om die persoon te leren hoe ze het zélf kan doen. Voor wie digitaal stappen wil zetten geldt dat dubbel en dwars, in deze tijden van ongekende schaarste aan IT-talent.
Maar iemand leren programmeren is nog niet zo eenvoudig. Dit is waar low-code uitkomst biedt. Met behulp van deze vorm van software kunnen ook mensen met nauwelijks kennis van programmeren toch applicaties bouwen.
Een slim alternatief dus voor veel bedrijven, die anders onafgebroken moeten vissen in de kleine én dure vijver met beschikbaar IT-talent. Zo vond ook Rotterdam. De Maasstad liet medewerkers een low-codetrainingsprogramma volgen, zodat zij zelf intern applicaties kunnen ontwikkelen.
Mendix Training Bootcamp
De training werd verzorgd door Goodzo, een IT-consultancy die al langer samenwerkt met de gemeente. Goodzo is officieel partner van Mendix, een van ’s werelds leidende low-codeplatforms. In het door Goodzo ontwikkelde Mendix Training Bootcamp leerden de gemeentemedewerkers in een aantal weken apps te bouwen met Mendix.
“We hebben deze training opgezet vanuit de visie dat het voor organisaties belangrijk is om hun eigen slagkracht te verhogen, en dat kan met Mendix”, vertelt Robin Vervuren, Mendix-trainer bij Goodzo. “We leiden dus bestaande medewerkers op, in plaats van het werven van nieuwe mensen in een markt die enorm schaars is.”
“Toen bleek dat Goodzo ons eigen personeel ook Mendix-training kon geven, vonden we dat een mooie manier om toch aan onze behoefte te kunnen voldoen”, voegt Marja Van der Veer toe, Mendix-coördinator bij de gemeente Rotterdam.
Na het volgen van de Bootcamp zijn de medewerkers nu in staat om hun eigen digitale procesondersteuning te bouwen. Vervuren licht toe: “Dit gebeurt in de vorm van crossplatform-applicaties, die direct integreren met andere bestaande bedrijfsapplicaties in het IT-landschap. Daarbij leveren ze tijdens de training al een werkende applicatie op, aan de hand van een relevante case binnen de organisatie.”
Maatwerk
Vervuren legt uit dat Goodzo de trainingen altijd op maat maakt. “Zo worden ze afgestemd op de unieke behoeften van de klantorganisatie. De basis is wel vrij constant: doorgaans krijgen medewerkers één dag per week klassikale training en doen ze een dag aan zelfstudie.”
“Dit voor een periode van tien tot vijftien weken, afhankelijk van de wens van de opdrachtgever”, licht hij toe. “Drie weken behandelen we theorie en praktijk, altijd aangepast naar de specifieke vraag van de organisatie.”
In het geval van Rotterdam betekende dit dat in twaalf weken tijd (één dag in de week) de medewerkers van de gemeente de basis van het programmeren met Mendix is bijgebracht. “Inmiddels hebben vier groepen van het cluster Stadsbeheer en een groep vanuit cluster BCO (Bestuurs- en Concernondersteuning) de training succesvol afgerond”, blikt Vervuren trots terug.
Blijven ontwikkelen
Volgens de Mendix-trainer is het belangrijk dat de professionals, ondanks hun nieuwe kennis, zich ook na het volgen van de training actief blijven ontwikkelen met Mendix. “Eén training kan nooit voor de volle 100% voorzien in het aanleren van nieuwe vaardigheden en competenties. Je moet blijven oefenen! Als je dat niet doet, verlies je alle opgedane kennis en ervaring weer.”
Daarbij blijft Goodzo wel ondersteunen, ook na de bootcamp. Vervuren: “Drie dagen per week ben ik als Community Lead bezig met het verder helpen en ontwikkelen van de medewerkers die de training succesvol hebben afgerond.”
Hij legt uit dat de professionals in navolging van de training in principe twee routes op kunnen. “Een deel stroomt in bij het centrale Mendix-team en ander deel in de Mendix-community van stadsbeheer. Daar werken ze twee dagen in de week aan Mendix-projecten van de gemeente.”
De insteek is om de medewerkers in een jaar tijd op een zodanig niveau te brengen dat ze in staat zijn om hun werk ook zonder begeleiding te doen. “Dit bekijken we wel echt per individu, want iedereen heeft andere ambities en kwaliteiten”, aldus Vervuren.
Van der Veer is in ieder geval al vol enthousiasme over het voorlopige resultaat. “Goodzo heeft bijgedragen aan de professionaliseringsslag binnen de gemeente Rotterdam en is een partij waar we echt op kunnen bouwen en vertrouwen. Goodzo denkt enorm met ons mee, alsof ze zelf onderdeel zijn van onze organisatie.”
“Ik ben blij met deze samenwerking en hoop dat we deze in de toekomst nog verder kunnen uitbreiden”, besluit ze.