Trap niet in een nepvacature opgesteld door ChatGPT
De introductie van ChatGPT biedt professionals binnen allerlei vakgebieden ongekende mogelijkheden om informatie te vergaren en taken sneller uit te voeren. Analyses laten zien dat veel HR-professionals de tool hebben omarmd, vooral voor het opstellen van vacatures. Dit heeft echter ook de aandacht getrokken van oplichters.
Toen OpenAI eind vorig jaar ChatGPT lanceerde, spraken analisten van een enorme sprong in de wereld van generatieve kunstmatige intelligentie (‘generative AI’). Ondertussen is al een verbeterde versie van de kunstmatige intelligentie achter ChatGPT uitgebracht, genaamd GPT-4.
Met de introductie van ChatGPT is kunstmatige intelligentie plotseling heel concreet en toegankelijk geworden voor professionals met uiteenlopende achtergronden. De mogelijkheden zijn namelijk ongekend, en het gemak waarmee de tool kan worden gebruikt is opzienbarend. Ook over de resultaten zijn velen erg te spreken.
Van muzikanten die ChatGPT gebruiken om muziek te schrijven tot artiesten die er beelden mee genereren, redacteuren die er artikelen mee schrijven en klantenserviceteams die de tool gebruiken voor de afhandeling van klachten – ChatGPT is inmiddels overal.
En dat zorgt nou juist voor een van de belangrijkste risico’s, waarschuwen experts. Zo beklaagden onderwijsinstellingen zich onlangs openlijk over het feit dat studenten hun hele scripties lieten schrijven door slimme robots.
In de wereld van human resources is er de afgelopen periode een sterke groei te zien in het aantal vacatures dat is opgesteld door ChatGPT. De reden laat zich raden: recruiters besparen zichzelf veel tijd en kunnen zo meer maatwerkvacatures opstellen, wat weer ten goede komt aan de conversie.
Duistere nepvacatures
Tegelijkertijd is er ook een alarmerende groei te zien in het aantal nepvacatures op vacatureplatforms als Indeed en social platforms als LinkedIn. Dit zijn vacatures opgesteld door oplichters die uit zijn op geld of (waardevolle) persoonlijke gegevens.
In de nepvacatures verleiden ze bezoekers om ergens een link aan te klikken. Via deze link komen ze terecht op een valse website, waar ze vertrouwelijke informatie moeten invullen of zelfs een betaling moeten verrichten. Soms zorgt de link ervoor dat malware op het apparaat van de bezoeker (laptop/ smartphone/tablet) wordt geïnstalleerd.
Malware voorkomen? Een goede VPN biedt malwarebescherming. Bovendien versleutelt een VPN het internetverkeer, waardoor de online privacy van gebruikers gewaarborgd wordt. Met de NordVPN kortingscode kunnen gebruikers een VPN nu heel voordelig uitproberen.
Om te voorkomen dat bezoekers in een nepvacature trappen, zullen ze erg alert moeten zijn. In het verleden was dit relatief eenvoudig omdat nepvacatures nog redelijk eenvoudig te herkennen waren. De beschrijvingen waren vaag en de teksten stonden vaak bol van taal- en spelfouten.
Met ChatGPT aan het roer is dit een stuk lastiger, want meestal zijn de vacatures van een hoog niveau. Soms zo goed dat de teksten niet meer van ‘echt’ te onderscheiden zijn.
Nepvacatures herkennen
Nu het taalgebruik geen aanknopingspunt meer vormt, zullen bezoekers dus op andere factoren moeten letten om een nepvacature te herkennen. Enkele voorbeelden:
Te mooie beloftes: Ga je een zeer riant salaris verdienen en hoef je daarvoor maar een paar uurtjes per week vanuit huis te werken? Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Blijf realistisch en ga zo snel mogelijk aan dit soort vacatures voorbij.
Voorschot: Dit zal niet meteen in de vacaturetekst zelf vermeld worden, maar tijdens het daaropvolgende contact komt het ineens ter sprake. Om je werk goed uit te kunnen voeren, heb je een bepaalde laptop of telefoon nodig. Je moet het bedrag dan wel even voorschieten. Bedenk dat een echte werkgever dit nooit van een werknemer zal vragen, ook niet als je het bedrag later weer terugkrijgt. Deel hoe dan ook nooit zomaar je bankgegevens.
Afzender: Word je online door een recruiter benaderd? Controleer dan altijd het e-mailadres dat gebruikt is om het contact te initiëren. Is het een persoonlijk e-mailadres, bestaat het uit een combinatie van letters en cijfers of alleen een voornaam? Dan kan dat een belangrijke indicatie zijn dat je met een oplichter te maken hebt. Een echte recruiter zal altijd vanuit het officiële e-mailaccount contact met je opnemen.
Ga na het lezen van een vacaturetekst altijd na of het bedrijf ook echt bestaat. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld ook zien hoeveel connecties de recruiter heeft, en wie er allemaal bij het bedrijf werkt.
Identiteit: Vraagt een recruiter een kopie van je identiteitsbewijs? Deel dit nooit, tenzij je een echte arbeidsovereenkomst gaat ondertekenen.
Opgelicht. Wat nu?
Heb je toch gereageerd op die vacature en heb je nu het vermoeden dat het geen zuivere koffie is? Verbreek dan onmiddellijk het contact. Als je je bankgegevens al hebt gedeeld, kun je het best je bank opbellen.
Oplichting is ook een misdrijf. Doe dus altijd aangifte om te voorkomen dat de oplichter nog meer slachtoffers maakt. En laat je vooral niet ontmoedigen om verder te zoeken naar die droombaan.