ChatGPT in je bedrijf: Kans of risico?

24 februari 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Al snel na de lancering van ChatGPT ging de nieuwe technologie viraal. In slechts vijf dagen schreven meer dan 1 miljoen gebruikers zich in om de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie te ervaren. Is ChatGPT een kans of bedreiging? Herman Stehouwer, Siem Uittenhout en Bram Rohlfs van Valcon delen hun visie.

De release van ChatGPT past in een opkomende trend van (taal) modellen zoals GPT-3, DALL-E, BERT en LaMDA. ChatGPT werd op een zeer toegankelijke manier gelanceerd om een breed publiek de kans te geven te ervaren hoe kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan hun dagelijks leven.

Onder de indruk van de menselijke antwoorden en gesprekken die ChatGPT produceerde, kwamen gebruikers al snel met duizenden toepassingen in een breed scala aan domeinen.

ChatGPT in je bedrijf: Kans of risico?

Enkele voorbeelden van ChatGPT toepassingen zijn:

  • Contentcreatie: Vraag ChatGPT om een concept, laat het finetunen en bijwerken en binnen enkele seconden heb je gezamenlijk blogposts, grappige verhalen en zelfs huiswerk over elk denkbaar onderwerp gecreëerd.
  • Programmering: ChatGPT kan helpen bij het vinden van bugs in code, het schrijven van SQL queries en het omzetten van ongestructureerde gegevens in gestructureerde gegevens.
  • Tekstverwerking: ChatGPT heeft het potentieel om de klantenservice te revolutioneren door lange e-mails samen te vatten en contactcenter-medewerkers te helpen bij het schrijven van reacties op klanten.
  • Chatbot: ChatGPT kan de huidige chatbots verbeteren door gepersonaliseerde antwoorden op te stellen, trainingsgegevens te creëren en te reageren op niet-zakelijke vragen.

ChatGPT: Een krachtig hulpmiddel

ChatGPT lijkt op een piek van (opgeblazen) verwachtingen te zijn aangekomen en de indrukwekkende prestaties maken het aanlokkelijk om direct op de rijdende chatGPT-trein te springen. Bij het verkennen van het gebruik van ChatGPT voor professionele en grootschalige toepassingen, zijn er echter drie belangrijke factoren om rekening mee te houden:

Ongelijke feitelijke nauwkeurigheid
Een groot probleem is de ongelijke feitelijke nauwkeurigheid van de output. De gegenereerde antwoorden klinken vaak erg plausibel, maar zijn niet gegarandeerd waar. Dit is misschien geen probleem wanneer antwoorden gemakkelijk kunnen worden gevalideerd, zoals met behulp van code.

Echter, wanneer bijvoorbeeld financieel advies aan een cliënt wordt gegeven, moet het antwoord feitelijk juist zijn en moet het van toepassing zijn op de situatie van de cliënt. Een op ChatGPT gebaseerde toepassing die onjuiste informatie oplevert, kan een groot risico vormen voor een bedrijf.

Inconsistentie
Een ander nadeel is de inconsistente output die door ChatGPT wordt gegenereerd. De output van het model is afhankelijk van de chatgeschiedenis, toeval en kansen, wat kan leiden tot verschillende antwoorden op dezelfde vraag. ChatGPT is geweldig voor brainstormsessies of contentcreatie, maar niet zozeer voor situaties waarin gebruikers consistente instructies nodig hebben, zoals bij juridisch, financieel of medisch advies.

Onverklaarbaarheid
De ongelijke feitelijke nauwkeurigheid en inconsistente output roepen de vraag op hoe de output wordt gegenereerd. De aard van het model achter ChatGPT maakt het lastig om te traceren welke functies de ongewenste output veroorzaakten, waardoor het moeilijk is om specifieke antwoorden aan te passen.

Deze nadelen klinken misschien als struikelblokken. Toch zijn er nog steeds veel toepassingen waarvoor ChatGPT waardevol kan zijn. Het toont groot potentieel in zijn vermogen om natuurlijke taal te verwerken, waarmee het complexe taken kan uitvoeren zoals samenvatten, gestructureerde tekstextractie, sentimentanalyse en meer. Bovendien zien we de ongelooflijke waarde als slimme assistent, waar ChatGPT code verbetert, titels voor presentaties suggereert of creatieve ideeën voor hackathons bedenkt.

Til de bedrijfsvoering naar een hoger niveau

Bij Valcon zijn we zeker onder de indruk van de prestaties van ChatGPT, maar het gaat niet alleen om onder de indruk zijn. Het gaat erom de juiste en waardevolle oplossingen te vinden voor onze klanten. Dat is waar onze expertise bij komt kijken.

Dit is de eerste keer dat we het grote publiek op deze schaal zien werken met een groot taalmodel. Echter, dit is niet de eerste keer dat we de functionaliteiten zien die worden gebruikt door ChatGPT. We evalueren voortdurend nieuwe technologieën en oplossingen om ervoor te zorgen dat we onze klanten de beste opties bieden voor hun specifieke behoeften.

Geïnteresseerd in hoe ChatGPT waarde kan toevoegen aan je bedrijf? Vraag je je af wat het effect zal zijn wanneer jouw medewerkers deze tools gebruiken? Of heb je al een specifieke use case in gedachten? Neem dan contact op met ons team van experts die kunnen helpen met het vinden van waardevolle oplossingen.