Jessica Roberts en Gregor Cohen Stuart over hun steile leercurve bij Arthur D. Little

25 april 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Jessica Roberts en Gregor Cohen Stuart werken beiden sinds vorig jaar als Strategy Consultant bij Arthur D. Little. Ze blikken terug op hun start en vertellen hoe het strategy advieskantoor ze heeft geholpen zich optimaal te ontwikkelen.

Werken als strategieconsultant is in de regel niet alleen zeer uitdagend, maar ook intellectueel lonend. Onder meer doordat strategieadvieskantoren doorgaans werken voor toonaangevende klanten. Denk aan grote internationale bedrijven en belangrijke overheidsinstellingen die kampen met complexe en urgente vraagstukken op hoog niveau.

Arthur D. Little (opgericht in 1886) wordt gezien als ’s werelds oudste consultancykantoor. Het bureau is gespecialiseerd in strategisch advies, veelal op het snijvlak van management, innovatie en technologie. Het Nederlandse kantoor houdt zich vooral bezig met innovatievraagstukken en loopt voorop op het gebied van duurzaamheidsadvisering.

Jessica Roberts en Gregor Cohen Stuart, Arthur D. Little

Elk jaar neemt Arthur D. Little tal van nieuwe toptalenten aan. Afgelopen jaar werden Jessica Roberts en Gregor Cohen Stuart verwelkomd binnen de Amsterdamse praktijk van het advieskantoor, waar ze aan de slag gingen als Strategy Consultants.

Voorafgaande aan haar start in het voorjaar van 2022 rondde Jessica een MBA af. Daarvoor werkte ze een aantal jaar in de bankenwereld (ook voltooide ze een master in de financiële wiskunde). Ze ging op zoek naar een nieuwe uitdaging waar haar probleemoplossende vaardigheden goed tot hun recht zouden komen.

De consultancy leek Jessica dan ook “de ideale branche”, en met het eerste jaar achter de rug kan ze inmiddels tevreden vaststellen dat haar verwachtingen volledig zijn ingelost. Soms werd ze zelfs positief verrast. “Wat me het meeste heeft verbaasd, is dat mijn vaardigheden ook toepasbaar zijn in sectoren die volledig losstaan van de financiële wereld”, geeft ze aan. “Dat was erg interessant om te mogen ervaren.”

Ze legt uit waarom: “Mijn eerste project was voor een klant uit de chemische industrie en kende een sterk wiskundige kant. De kennis die ik eerder heb opgedaan kon ik gebruiken om van het project een succes te maken. Verder kon ik mijn achtergrond in trading en activawaardering gebruiken bij een project over de handel in CO2-emissierechten.”

Vele malen sneller ontwikkelen

Gregor trapte afgelopen najaar zijn professionele loopbaan af bij Arthur D. Little. Hij sloot zich aan na het afronden van zijn master in Management Studies. Hij laat weten vooral onder de indruk te zijn van de vele manieren waarop het adviesbureau de afgelopen maanden heeft bijgedragen aan zijn professionele ontwikkeling.

“Advieswerk is altijd mensgericht.”

Mede dankzij het werken aan uiteenlopende vraagstukken in diverse sectoren ervaart hij een “steile leercurve” – helemaal doordat Arthur D. Little voornamelijk het topmanagement van organisaties adviseert.

“Je maakt binnen de adviesbranche gemiddeld langere werkdagen, maar in ruil daarvoor ontwikkel je je vele malen sneller”, legt Gregor uit. “Daarnaast biedt het werk een hoge mate van zelfstandigheid en de ruimte om eerder opgedane vaardigheden en kennis in te zetten; je mag vanaf dag één met je eigen oplossingen komen. Dat is leuk!”

Vaardigheden blijven aanscherpen

Het eerste project van Gregor stond in het teken van een due diligence bij een industriële organisatie met een circulair bedrijfsmodel. De klant betrof een Europese private equity-onderneming. Hij voerde een analyse uit van de decarbonisatiestrategie van het bedrijf en berekende de haalbaarheid van het door bedrijf gestelde doel: de CO2-uitstoot met 35% te verlagen.

Ook voerde hij een due diligence uit van een softwarebedrijf dat bouwtechnologie ontwikkelt. “Dat was een treffend voorbeeld van een project in de innovatieve technologiesector, waarbinnen Arthur D. Little veel klanten heeft”, vertelt Gregor.

Arthur D. Little stelt medewerkers ook in staat om de vaardigheden die ze reeds beheersen aan te blijven scherpen. Zo werkte Gregor aan het verder versterken van zijn probleemoplossend vermogen en zijn communicatieve en analytische vaardigheden.

Ook Jessica herkent het. Zo kreeg ze de kans om haar passie “om met mensen bezig te zijn” verder uit te diepen. “Want advieswerk is altijd mensgericht”, licht ze toe.

Direct welkom

Beide jonge professionals voelden zich vanaf hun start direct welkom bij Arthur D. Little. “Toen ik me net had aangesloten vertelde een collega dat leidinggevenden hier oprecht geïnteresseerd zijn om je te zien slagen”, legt Jessica uit. “Ze luisteren naar je ontwikkelbehoeften en proberen die te ondersteunen. Daarnaast heeft Arthur D. Little meerdere trainingsprogramma’s waarmee je zowel je harde als zachte skills kunt verbeteren.”

“Mijn collega’s hebben uiteenlopende achtergronden, wat zorgt voor een levendige dynamiek.”

Arthur D. Little heeft overal ter wereld kantoren, die allemaal rekening houden met de cultuur van het land waarin ze gevestigd zijn. Zo ook het Amsterdamse kantoor, vertelt Jessica. “Het kantoor hier is trouw aan de Nederlandse werkcultuur: van een strikte hiërarchie is géén sprake. En dat vind ik een fijne sfeer om in te werken.”

Deze werkcultuur wordt bovendien versterkt door het diverse team van het Amsterdamse kantoor. Zo bestaat het personeelsbestand uit professionals uit onder meer Brazilië, Litouwen, Libanon en Zuid-Afrika.

“In tegenstelling tot sommige andere bekende adviesbureaus, is het kantoor van Arthur D. Little in Amsterdam van een dusdanige omvang dat je hier iedereen kunt leren kennen”, geeft Gregor aan. “Daarnaast hebben mijn collega’s uiteenlopende achtergronden, wat zorgt voor een levendige dynamiek.”

“Al mijn collega’s op kantoor zijn erg behulpzaam”, vervolgt hij. “Daarnaast staat iedereen open voor leuke activiteiten, zoals een borrel of een diner. Verder lunchen we elke dag samen en eens per maand hebben we een activiteit buiten het kantoor. Dat zijn altijd bijzonder leuke momenten.”