Roland Berger: Bedrijven verwachten een nieuwe crisis

11 september 2012 Consultancy.nl

Een ruime meerderheid van de Europese en Japanse bedrijven, 84%, vreest dat het dieptepunt van de financiële crisis nog moet komen. Met als gevolg dat bedrijven zich massaal voorbereiden op een nieuwe recessie. Voornaamste oorzaak voor de negatieve prognoses is de dalende koopkracht, gevolgd door het gebrek aan geschoold personeel en de financiële problemen in de Euro-zone. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder directieleden en CEO’s van 5.000 bedrijven wereldwijd.
 
Download het onderzoek Sovereign debt crisis – Effects on financing an the real economy

 
Financiële rust was slechts schijn
"Vorig jaar werd nog met enige optimisme naar de toekomst gekeken. Toen beoordeelde 60% van de bedrijven hun eigen concurrentiepositie goed tot zeer goed. zegt René Seyger, partner bij Roland Berger Nederland. Hij vervolgt: “Helaas is dit beeld te rooskleurig gebleken. In Europa wordt in 2012 een economische groei van slechts 0,1% verwacht. Volgens 62 procent van onze respondenten is een recessie in Europa dan ook onvermijdelijk. En in Japan delen alle bedrijven (100%) deze mening.”
 
Roland Berger - CEO Study (1)
 
Meer geschoolde werknemers nodig
“Om hun kansen in de markt te vergroten en zich te weren in financieel lastige tijden vertrouwt 70% van de bedrijven op groei-initiatieven”, aldus Seyger. Het ontbreken van gekwalificeerde en geschoolde werknemers vormt echter voor meer dan 54% van de Europese bedrijven de grootste barrière voor een duurzame groei. Op de tweede plek staan bereidheid om risico’s te nemen en mogelijkheden voor financiering.
 
Roland Berger - CEO Study (2)

Nieuws

Meer nieuws over